Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένες με λιστέρια 15 μάρκες σολομού – Μεγάλη ανάκληση στην Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένες με λιστέρια 15 μάρκες σολομού - Μεγάλη ανάκληση στην Ισπανία
spot_img

Λιστέρια σε 15 μάρκες καπνιστού σολομού στην Ισπανία, εντόπισαν οι αρχές.

Σε μία μεγάλη ανάκληση προϊόντων καπνιστού σολομού προχώρησαν χθες οι αρχές της Ισπανίας. Όπως ανακοινώθηκε ο Ισπανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή (AESAN) έλαβε ειδοποίηση που εστάλη από τις υγειονομικές αρχές της Κοινότητας της Βαλένθια σχετικά με την παρουσία Listeria monocytogenes στον καπνιστό σολομό σε διαφορετικές παρουσιάσεις και μάρκες. Τα προϊόντα καπνιστού σολομού πωλούνται σε διάφορές μορφές και μεγέθη  όπως απλός καπνιστός σολομός, (80 g, 100 g, 200 g, 250 και 300 g) σολομός καπνιστός σε λάδι  (150 g, 900 g και 3500 g) καπνιστός σολομός προκομμένος (1,2 kg, 1 kg, 700 g, 600 g, 500 g και 400 g) ψαρονέφρι καπνιστός σολομός (600 γρ), προκομμένος μαριναρισμένος σολομός (600 γρ).

Οι μάρκες με τις οποίες κυκλοφορούν τα προϊόντα είναι:

  • Alepa
  • Distrialacant
  • Fajardo
  • Guillermo fernandez
  • Hiperber
  • La cuna del salazon
  • Los salaos
  • Pablo campillo
  • Pertusa
  • Saez
  • Salazones miguel
  • Salinas
  • Samar
  • The blueocean seaffod
  • Tora

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η αρχική διανομή έγινε στις αυτόνομες κοινότητες της Ανδαλουσίας, της Καστίλλης – Λα Μάντσα και της Περιφέρειας της Μούρθια , αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατανομές σε άλλες αυτόνομες κοινότητες. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να απέχουν από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, και εάν έχουν καταναλώσει κάποιο από τα παραπάνω και παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με λιστερίωση (έμετος, διάρροια και πυρετός), να επισκεφθούν γιατρό ή νοσοκομείο.

Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Η κύρια οδός μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων , ιδιαίτερα έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στο ψυγείο με σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα καπνιστά ψάρια, τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και τα μαλακά τυριά.Το L. monocytogenes είναι ένα βακτήριο, το οποίο πολλαπλασιάζεται σε ένα ευρύ φάσμα pH και θερμοκρασιών και μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμη και σε θερμοκρασίες ψύξης (μεταξύ 2ºC-4ºC). Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι μεταξύ 30ºC-37ºC. Το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες πάνω από 70º C για 2 λεπτά καταστρέφει τα βακτήρια.

Το L. monocytogenes είναι ικανό να σχηματίζει βιοφίλμ σε μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Το βιοφίλμ δίνει στα βακτήρια μεγαλύτερη αντοχή στην εξάλειψη και μπορεί να παραμείνει μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση.

Τα χαρακτηριστικά αντοχής του σε διάφορες συνθήκες (όπως οξύτητα και χαμηλές θερμοκρασίες) δικαιολογούν ότι είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στο περιβάλλον (έδαφος, φυτά, ζωοτροφές, περιττώματα, λύματα, νερό) όσο και σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο