Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε τρόφιμα σουπερμάρκετ: Ένας παράγοντας κινδύνου που πολλοί καταναλωτές αγνοούν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε τρόφιμα σουπερμάρκετ: Ένας παράγοντας κινδύνου που πολλοί καταναλωτές αγνοούν
spot_img

Η μούχλα στα σουπερμάρκετ, πιθανώς δεν είναι κάτι που συνήθως σκέφτεστε όταν γράφετε τη λίστα με τα ψώνια σας…

Oι αρχές της Τσεχίας ανακάλεσαν πριν από λίγες ημέρες λουκάνικα μολυσμένα με μούχλα που πωλούνταν από κατάστημα της αλυσίδας Lidl, τον Μάρτιο η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για μούχλα σε ρόφημα που πωλείται επίσης σε Ολλανδία και Ελβετία, επίσης τον Μάρτιο, η Ελλάδα ενημερώθηκε από το RASFF για κίνδυνο από δημοφιλείς μπάρες λόγω παρουσίας μούχλας, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 οι αρχές της Γερμανίας ανακάλεσαν από την αγορά ελληνικά μπισκότα λόγω μούχλας. Βάση των παραπάνω μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως η παρουσία μούχλας, είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους ανάκλησης τροφίμων.

Ωστόσο στο μυαλό των καταναλωτών, η επιλογή του σουπερμάρκετ που θα κάνουν τα ψώνια τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις τιμές των προϊόντων στη λίστα των εκπτώσεων κάθε εταιρείας. Ελάχιστοι, έως κανένας, δε θα σκεφτεί ότι οι διάδρομοι και τα ράφια μπορεί να είναι… γεμάτα μούχλα!

Τώρα συνυπολογίστε ότι αυτές είναι οι τοποθεσίες που στεγάζουν τα προϊόντα που πρόκειται να πάρετε στο σπίτι για εσάς και την οικογένειά σας… Γνωρίζοντας ποιες τοποθεσίες είναι εστίες μούχλας, μπορείτε να την αποτρέψετε από το να μπεί στο καλάθι αγορών σας και να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία που προτιμάτε για ψώνια πληροί τις θεσμοθετημένες υγειονομικές προϋποθέσεις.

Τι γνωρίζουμε για τη μούχλα

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα που αναπαράγεται δημιουργώντας μικροσκοπικά σπόρια τα οποία εκτοξεύει στον αέρα. Με πάνω από 100.000 είδη μούχλας να έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής, είναι πολύ απλό να πούμε ότι η μούχλα και τα σπόρια της βρίσκονται παντού: Στο δάσος, μέσα στο αυτοκίνητό σας, στα πόδια του σκύλου σας και μέσα στο σπίτι σας.

Μούχλα σε τυρί και λουκάνικα, που εντόπισαν οι αρχές σε καταστήματα Lidl στην Τσεχία

Όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα! Είναι απλώς ένα μέρος της φύσης. Το ζήτημα με τη μούχλα εμφανίζεται όταν ένας σπόρος εγκαθίσταται μέσα σε ένα κτίριο. Το οποίο είναι αρκετά εύκολο να γίνει. Τα περισσότερα είδη μούχλας απαιτούν τέσσερα βασικά συστατικά για να ζήσουν: Οξυγόνο, θερμοκρασία, τροφή και υγρασία. Τα τρία πρώτα συστατικά είναι εύκολο να βρεθούν. Η υγρασία είναι όμως ο αστάθμητος παράγοντας για ένα σωματίδιο σπόρου μούχλας να ενταχθεί στον κόσμο μας.

Ορισμένα είδη μούχλας μπορούν επίσης να παράγουν μικροσκοπικές τοξίνες, που ονομάζονται μυκοτοξίνες, τις οποίες επίσης απελευθερώνουν στον αέρα και αυτές προσκολλώνται σε κάθε επιφάνεια με την οποία έρχονται σε επαφή. Η έκθεση σε μεγάλο όγκο αυτών των ξένων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας, εξ ου και η ανάπτυξη μούχλας σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί σοβαρό ζήτημα.

Όσοι έχουν αναπτυσσόμενο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στη μούχλα εσωτερικού χώρου. Η παρατεταμένη έκθεση θα έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυξήσει το τοξικό του φορτίο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ελαφρύ ερεθισμό έως αρκετά σοβαρά.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ζαλάδα
  • Χρόνια κόπωση
  • Κεφαλαλγίες / Ημικρανίες
  • Βήχας
  • Καταρροή της μύτης
  • Εξανθήματα
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Μούχλα στα σουπερμάρκετ

Τώρα που έχετε τις βασικές πληροφορίες για τη μούχλα, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί τα σουπερμάρκετ είναι ονειρεμένα σπίτια για τους σπόρους της. Τα κτίρια είναι ελεγχόμενης θερμοκρασίας, υπάρχει πληθώρα επιλογών για δείπνο και η υγρασία βρίσκεται παντού.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, το αγαπημένο σας σουπερμάρκετ αντιμετωπίζει ενεργά τις εστίες μούχλας και χειρίζεται σωστά την αποτροπή ανάπτυξης της; Δυστυχώς, μπορεί να μην το κάνει!

Τα ψυγεία είναι το πρώτο μέρος που συνήθως θα υπάρξει ανάπτυξη μούχλας. Όποια κι αν είναι η μονάδα ψύξης, ο εχθρός που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι είναι η υγρασία σε οποιαδήποτε μορφή. Επίσης, τα μηχανήματα αυτά στεγάζουν προϊόντα διατροφής, στα οποία οι σπόροι μούχλας έχουν άφθονη τροφή για να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξή τους, αν τύχει να βρεθούν σε μια υγρή περιοχή.

Επίσης, σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα για υγιεινή διατροφή, η μούχλα στα φρούτα και τα λαχανικά είναι κάτι το σύνηθες, καθώς ευδοκιμεί με τη παρουσία αλατιού και ζάχαρης και μπορούν να επιβιώσουν σε τρόφιμα με υψηλή οξύτητα, όπως στα περισσότερα φρούτα, αλλά και ορισμένα λαχανικά όπως οι ντομάτες.

Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα

Όπως αναλύσαμε προηγουμένως, η έλλειψη τακτικού καθαρισμού των χώρων του σουπερμάρκετ, η μη απόρριψη ληγμένων ή/και σάπιων τροφίμων και τα ακατάλληλα συντηρημένα μηχανήματα είναι μερικοί από τους παράγοντες ανάπτυξης μούχλας.

Ποια είναι η λύση όμως;

Η σύντομη απάντηση είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση! Είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν εντελώς τα σπόρια μούχλας από το να βρουν το δρόμο τους στο εσωτερικό των συσκευασιών. Έτσι, πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την απομάκρυνση των περιβαλλόντων που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μούχλας και για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων σπόρων και τοξινών που υπάρχουν.

Για τους υπαλλήλους των παντοπωλείων, είναι σημαντικό να βεβαιώνονται ότι τα ράφια καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά, ώστε να αφαιρούνται οι πρόσθετες πηγές τροφής για τη μούχλα και να απομακρύνονται τυχόν εστίες μούχλας. Ο τακτικός καθαρισμός θα βοηθήσει επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν διαρροές που θα περάσουν απαρατήρητες για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον αποικισμό.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι τα επίπεδα υγρασίας. Η διατήρηση του επιπέδου υγρασίας στο εσωτερικό του καταστήματος στο συνιστώμενο από τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ σημείο των 30-50 βαθμών θα βοηθήσει στη μείωση των ευκαιριών για εμφάνιση μούχλας στα ράφια.

Τέλος, οι καταναλωτές, φροντίστε να έχετε το νου σας στα ράφια από όπου παίρνετε τα τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι φαίνονται καθαρά, δεν υπάρχουν εμφανείς διαρροές και δεν είναι ληγμένα. Επιπλέον, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να ρίξετε μια ματιά στο πίσω μέρος του ραφιού, αν μπορείτε, για να ελέγξετε για τυχόν ορατή ανάπτυξη μούχλας. Είναι κάπως αηδιαστικό να το σκέφτεστε, αλλά μπορεί να συμβεί πιο εύκολα απ’ ότι νομίζετε!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο