Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οικιακό ψυγείο: Τι δεν ξέρετε ενώ θα έπρεπε!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟικιακό ψυγείο: Τι δεν ξέρετε ενώ θα έπρεπε!
spot_img

Η λανθασμένη χρήση των ψυγείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση!

Ο σωστός καθαρισμός και η συντήρηση του ψυγείου είναι ζωτικής σημασίας, αν και συχνά παραβλέπεται από τους καταναλωτές. Ωστόσο, αυτό που δεν βλέπετε στο ψυγείο σας, μπορεί στην πραγματικότητα να μολύνει το φαγητό σας και να σας κάνει να αρρωστήσετε. Γνωρίζατε ότι τα βρώμικα ψυγεία μπορούν να λειτουργήσουν ως έδαφος αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli; Μάλιστα μελέτη που έγινε στο μέσο οικιακό ψυγείο στη συντήρηση, διαπίστωσε ότι μόνο τα συρτάρια σαλάτας περιείχαν κατά μέσο όρο 7.850 μονάδες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό με τη συνιστώμενη ποσότητα μονάδων βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό για την ασφαλή προετοιμασία φαγητού να κυμαίνεται μεταξύ 0 και 10. Μία Ποσοτική Μικροβιολογική Εκτίμηση Κινδύνου (QMRA) προέβλεψε ότι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο λιστερίωσης ήταν ο χρόνος και η θερμοκρασία των τροφίμων κατά την αποθήκευση στο σπίτι.

Μία νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Cardiff,  επιβεβαίωσε προηγούμενες σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο τα οικιακά ψυγεία δεν λειτουργούν στη σωστή θερμοκρασία με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και πως οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ποια είναι η σωστή θερμοκρασία λειτουργίας.

Η νέα μελέτη που έγινε από εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι το 71% των οικιακών ψυγείων που δοκιμάστηκαν λειτουργούσαν πάνω από τη συνιστώμενη ασφαλή θερμοκρασία των 5°C. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ανακάλυψη ότι το 37% των οικιακών ψυγείων στη μελέτη λειτουργούσαν σε θερμοκρασία 10°C ή υψηλότερη.

Ένα από τα πέντε κλειδιά του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων είναι η «διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες» και η ψύξη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Οι οδηγίες του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων συνιστούν τα οικιακά ψυγεία να λειτουργούν στους 5°C ή χαμηλότερα  και τα ψυγεία που λειτουργούν πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης τροφιμογενών βακτηρίων όπως η Listeria monocytogenes, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις όπως η λιστερίωση.

Προηγούμενη έρευνα του ZERO2FIVE διαπίστωσε ότι παρόλο που το 79% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ψύξη είναι σημαντική, το 84% των καταναλωτών που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν ποια πρέπει να είναι η ασφαλής θερμοκρασία λειτουργίας ενός ψυγείου.

Σε μελέτη του 2021 και σε δείγμα 50 οικιακών ψυγείων, διαπιστώθηκαν κενά που σχετίζονται τόσο με την σωστή διαχείριση του ψυγείου όσο και με τη διασταυρούμενη μόλυνση. Οι ενδείξεις θερμοκρασίας ήταν παρούσες μόνο στο 16% ενώ σε κανένα δεν υπήρχε θερμόμετρο ελέγχου. Το 20% των ψυγείων είχαν θερμοκρασία χαμηλότερη από 4 °C, 30% μεταξύ 4 και 6 °C και 50% πάνω από 6 °C. Επίσης σε άλλη μελέτη του 2023 από τα ψυγεία που ελέγχθηκαν, επίσης περίπου τα μισά το 49,35% είχε μέση θερμοκρασία λειτουργίας πάνω από 5 °C και το 3,9% υπερέβη τους 10 °C. Επίσης σε έρευνα για τη λειτουργία των οικιακών ψυγείων σε γαλλικά νοικοκυριά, οι θερμοκρασίες των ψυγείων που ερευνήθηκαν ήταν: μέσες 6,6ο  C, ελάχιστες 0,9ο  C και μέγιστη 11,4ο  C!

Στην παρούσα μελέτη το το 90% των 200 συμμετεχόντων ανέφερε πως δεν είχαν θερμόμετρο ψυγείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες του οικιακού ψυγείου κυμαίνονταν από 0°C έως 20°C, με το 71% να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ασφαλή θερμοκρασία των 5°C. Ήταν πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το 37% των συμμετεχόντων είχαν ψυγεία που λειτουργούσαν σε θερμοκρασία 10°C ή υψηλότερη.

Από τους συμμετέχοντες με θερμοκρασίες ψυγείου πάνω από 5°C, το 80% ανησυχούσε για την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και σκόπευαν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του ψυγείου τους. Ένα άλλο 18% σκέφτηκε να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του ψυγείου του, ενώ μόνο το 2% των συμμετεχόντων δεν ανησυχούσε και δεν σχεδίαζε να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του ψυγείου του.

Η Δρ Έλεν Έβανς, ερευνήτρια Συμπεριφοράς Ασφάλειας Τροφίμων στη Μονάδα Έρευνας Τροφίμων και Ποτών ZERO2FIVE, είπε:

“Αυτή η μελέτη αποκάλυψε σχετικά ευρήματα σχετικά με τις θερμοκρασίες του οικιακού ψυγείου. Για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψυγείο τους στη σωστή θερμοκρασία και αποθηκεύουν τα τρόφιμα με ασφάλεια, θα συνιστούσαμε σε όλους να χρησιμοποιούν ένα θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο δεν είναι ακριβό στην αγορά, και στη συνέχεια να προσαρμόζουν τα χειριστήρια του ψυγείου τους για να διασφαλίσουν ότι λειτουργεί σε θερμοκρασία 5°C ή χαμηλότερη.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν επίσης ότι η έρευνα της επιστήμης των πολιτών μπορεί να είναι χρήσιμη για τη συλλογή δεδομένων για την ασφάλεια των τροφίμων από το κοινό, την επικοινωνία βασικών μηνυμάτων για την ασφάλεια των τροφίμων και την προώθηση καλύτερων πρακτικών ασφάλειας τροφίμων».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα