Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ρόλος των Εργαστηρίων Αναλύσεων στην Ασφάλεια των Τροφίμων – Του Α. Γιαννούσιου*

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ ρόλος των Εργαστηρίων Αναλύσεων στην Ασφάλεια των Τροφίμων - Του Α. Γιαννούσιου*
spot_img

“Ας κάνουμε άριστα αυτά που μπορούμε να προβλέψουμε χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και η διαφορά στην ποιότητα θα είναι τεράστια. “

*Αλέξανδρος Γιαννούσιος, CEO, Veltia Labs for Life

Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και στην οποία η αύξηση του βιοτικού επιπέδου είναι ο βασικός στόχος, οι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων οφείλουν να είναι σε εγρήγορση. Συμβάντα με προβληματικές παραγωγές ή προϊόντα που δεν ικανοποιούν τις νομοθετικές απαιτήσεις της «εποχής» υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ειδικά για το 2023 είχαμε 4.675 ειδοποιήσεις στο σύστημα RASSF. Οπότε, θα ήταν μια ουτοπία κάποιος να ισχυριστεί το αντίθετο.
Αυτό που απαιτείται είναι να αντιληφθούν οι επιχειρήσεις τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν και να έχουν την διάθεση να τις «αντιμετωπίσουν». Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και οι κρατικές υπηρεσίες να οργανωθούν κατάλληλα, να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις όποιες παρεκκλίσεις (δυστυχώς υπάρχουν παραδείγματα μη «ώριμης» αντιμετώπισης), να επιβάλλουν τις διορθωτικές ενέργειες και στη συνέχεια να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 τα τρόφιμα πρέπει να είναι ασφαλή και ευθύνη για αυτό φέρουν οι επιχειρήσεις τροφίμων. Ακόμα και στα πλαίσια του αυτοελέγχου, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που κάποια παράμετρος βρεθεί εκτός νομοθετικού ορίου και να αποφασίσουν για την διορθωτική ενέργεια.

Αλέξανδρος Γιαννούσιος, CEO, Veltia Labs for Life.

Επομένως, οι επιχειρήσεις οφείλουν να πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία των καταναλωτών που είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ποιότητας των τροφίμων τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια Αναλύσεων έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Και οι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων μπορούν με εμπιστευτικότητα να συνεργαστούν με αυτά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχουν την διάθεση να «αντιμετωπίσουν» το όποιο απρόοπτο. Τα Διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων και συνεργατικά μπορούν να λειτουργήσουν για την προστασία του καταναλωτή που τελικά είναι και το βασικό ζητούμενο.

Η εργαστηριακή ανάλυση θα δώσει το αποτέλεσμα που θα βγει από μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία. Όταν το δείγμα του τελικού προϊόντος φτάσει για ανάλυση είναι προϊόν μιας ήδη ολοκληρωμένης διαδικασίας, που δεν μπορείς να επέμβεις πλέον σε αυτό. Οι υπηρεσίες ενός εργαστηρίου μοιάζουν κατά πολύ των διαδικασιών της προληπτικής ιατρικής. Η βασική διαδικασία πρέπει να είναι: σωστή παραγωγή της πρώτης ύλης και έλεγχος αυτής πριν την παραγωγική διαδικασία, τήρηση των κανόνων της χώρας διακίνησης του τελικού προϊόντος, γνώση των απαιτήσεων του αγοραστικού κοινού, επιστημονική γνώση σε όλα τα στάδια της παραγωγής και στο τέλος επιβεβαιωτικός έλεγχος του τελικού προϊόντος για την πιστοποίηση της ορθότητας παραγωγής.

Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στην συμβουλευτική υπηρεσία. Ειδικά για μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τους πόρους για να καλύπτουν την απαραίτητη γνώση εσωτερικά. Προδιαγραφές, νομοθεσία, αγορές διάθεσης του προϊόντος, ετικέτα προϊόντος κλπ είναι υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν.
Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρίες θα πετύχουν να μειώσουν έως και να τείνουν να μηδενίσουν τον κίνδυνο. Παραμένοντας βεβαίως πάντοτε – ως μικρή πιθανότητα – το απρόβλεπτο. Θα δώσω δύο από τα πολλά παραδείγματα.

  • Όλοι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί. Διότι εάν ελέγχονται τα πάντα δεν θα υπήρχε πρώτη ύλη για να παραχθεί προϊόν και επίσης προϊόν για να πουληθεί. Το δε κόστος θα ήταν ασύμφορο για την παραγωγή.
  • Επίσης, οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, οι οποίες τρέχουν ραγδαία και συνέχεια νέοι επιμολυντές έρχονται σε γνώση μας. Πχ τα PFAS που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήταν στους επιμολυντές που γνωρίζαμε.

Ας κάνουμε άριστα αυτά που μπορούμε να προβλέψουμε χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και η διαφορά στην ποιότητα θα είναι τεράστια. Η αξιόπιστη διαπιστευμένη ανάλυση είναι αυτή που θα κάνει στο τέλος οικονομία στην επιχείρηση. Κόστη παραγωγής, μεταφοράς και κακής φήμης είναι συνέπειες μη σωστού ποιοτικού ελέγχου. Εταιρίες με μη σωστή εσωτερική συνοχή και επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων τους και των
ιδιοκτητών, δυσκολεύονται να το αντιληφθούν.

Εν κατακλείδι, ο έλεγχος της ποιότητας είναι πολύ σημαντικός, με συνεργασία και εμπιστοσύνη μπορεί να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και να είναι κοστολογικά συμφέρον. Οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι σίγουρο ότι θα καταναλώνουν ασφαλέστερα τρόφιμα. Στόχος πρέπει να είναι όλες οι κοινωνίες να έχουν αυτό το δικαίωμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο