Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είστε “τραγανός” ή… “γλείφτης”; Οι 4 κατηγορίες επιλογής της υφής των τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΕίστε "τραγανός" ή... "γλείφτης"; Οι 4 κατηγορίες επιλογής της υφής των τροφίμων
spot_img

Η σημασία της τραγανότητας είναι καθοριστική για την ευχαρίστηση.

Είναι γνωστό πως ο κάθε άνθρωπος διαθέτει ξεχωριστές προτιμήσεις όσον αφορά το φαγητό, όχι μόνο στις γεύσεις αλλά και στις υφές. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science and Nutrition, οι ερευνητές της επιστήμης τροφίμων στο Understanding and Insight Group έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν το μυστήριο των προτιμήσεων της υφής των καταναλωτών. 

Η έρευνα κατέληξε σε τέσσερεις διαφορετικές «ομάδες συμπεριφοράς στο στόμα»: Τραγανιστές, μασητές, γλείφτες και ρουφηχτές.

Τραγανιστές και Μασητές

Μια ποικιλία πειραμάτων και ερωτήσεων έρευνας οδήγησαν στην ανακάλυψη αυτών των διαφορετικών εγγενών προτιμήσεων υφής. Οι “Τραγανιστές” και οι “Μασητές” αναγνωρίστηκαν ως επιλογές εκείνων που τους αρέσει να χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να διασπούν τα τρόφιμα. Ωστόσο, διαφέρουν στο ότι οι πρώτοι είναι πιο δυνατοί και προτιμούν τροφές που σπάνε στο δάγκωμα, ενώ οι άλλοι προτιμούν τροφές που δεν σπάνε αλλά τους επιτρέπουν να μασήσουν για λίγο.

Γλύψιμο και Ρούφηγμα

Αντίθετα, όσοι επιλέγουν γλύψιμο και ρούφηγμα, τείνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να πιέζουν το φαγητό στην οροφή του στόματος. Οι πρώτοι προτιμούν να το κάνουν αυτό με μαλακά φαγητά, ενώ ενώ οι δεύτεροι αρέσκονται στα σκληρά τρόφιμα που διαρκούν περισσότερο στο στόμα. Αυτές οι προτιμήσεις, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις άλλες στοματικές συμπεριφορές για ορισμένα τρόφιμα. Έτσι, ενώ οι… “γλείφτες” μπορεί συχνά να επιλέγουν τροφές που μπορούν να μαλακώσουν, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που προτιμούν να μασάνε. Η τραγανή υφή παίζει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην ελκυστικότητα ορισμένων κατηγοριών τροφίμων, όπως τα αλμυρά σνακ, τα οποία γνώρισαν ισχυρή ανάπτυξη πέρυσι καθώς τα σνακ στο σπίτι αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας. Τα τραγανά σνακ όπως τα πατατάκια, τα κράκερ και τα κουλούρια είναι μια διαισθητική επιλογή σνακ για τα Crunchers και μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία και για άλλους.

    Επιπλέον, αυτή η προτίμηση παίζει σε κατηγορίες που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία υφών. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι “τραγανιστές” προτιμούσαν τα σκληρά, τραγανά μπισκότα και τις μπάρες granola από τις πιο μαλακές εκδόσεις.

   Είναι γνωστή η λαχτάρα μας για τα τραγανά φαγητά, αφού προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, δειχνει πως οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να φάνε περισσότερα πατατάκια όταν χαρακτηρίζονται ως «τραγανά». Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν περισσότερα πατατάκια και καραμέλες ενώ έβλεπαν μια ταινία όταν τα σνακ τους είχαν την ετικέτα ως “τραγανά”. Οι άνθρωποι κατανάλωναν επίσης περισσότερα πατατάκια από τα «τραγανά» σακουλάκια, όταν δεν φορούσαν ακουστικά που τους αποσπούσαν την προσοχή από το να ακούνε τον ήχο των σνακ.

    Ο ήχος επίσης παρέχει αυξημένη δέσμευση με το φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική διατροφική εμπειρία. Για ορισμένους τύπους τροφίμων, υπάρχει στην πραγματικότητα μια προσδοκία τραγανότητας και το να μην το βιώσετε οδηγεί σε απογοήτευση. Επιπλέον, οι καταναλωτές συχνά συνδέουν το τραγανό με τη φρεσκάδα.

https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/insights/why-consumers-crunch

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο