Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρωστική τροφίμων τατραζίνη (Ε 102): Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧρωστική τροφίμων τατραζίνη (Ε 102): Τι πρέπει να γνωρίζετε
spot_img

Πιθανοί κίνδυνοι από τρόφιμα που περιέχουν την αζωχρωστική τατραζίνη.

Η τατραζίνη, που αναφέρεται επίσης ως FD&C Yellow No.5 ή E102, είναι ένα χρώμα τροφίμων που παράγει μια λεμονί κίτρινη απόχρωση. Λόγω της ισχυρής σταθερότητας στο φως και στη θερμότητα, είναι κατάλληλο για εφαρμογές όπως παγωτά, γλυκίσματα, σάλτσες και ποτά. Η ταρτραζίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χρώμα σε όλο τον κόσμο, κυρίως για το κίτρινο, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με λαμπρό μπλε FCF (FD&C Blue 1, E133) ή πράσινο S (E142) για την παραγωγή διαφόρων πράσινων αποχρώσεων. Προστίθεται σε τρόφιμα όπως επιδόρπια και είδη ζαχαροπλαστικής, ποτά και αναψυκτικά, σνακ, καρυκεύματα και αλείμματα, δημητριακά, στιγμιαίες σούπες, ρύζι και ζυμαρικά.  Πιο πολύ όμως χρησιμοποιείται σε απομίμηση γέμισης λεμονιού σε αρτοσκευάσματα.

Όταν βρίσκεται στα τρόφιμα, η ταρτραζίνη συνήθως επισημαίνεται ως “χρώμα”, “ταρτραζίνη” ή “Ε102”, ανάλογα με τη δικαιοδοσία και τους ισχύοντες νόμους επισήμανσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA, επιτρέπει τη χρήση της ταρτραζίνης σε μερικά τρόφιμα αλλά όχι σε όλα. Για παράδειγμα τον περασμένο Απρίλιο η Τσεχία ενημέρωσε μέσω του RASFF τη Γερμανία και τη Σλοβακία για noodles στα οποία εντοπίστηκε το πρόσθετο ενώ απαγορεύεται. Επίσης πριν από λίγες ημέρες ο FDA ανακάλεσε από την αγορά των ΗΠΑ αναψυκτικά λεμονάδας οι οποίες βρέθηκε ότι περιέχουν Ε 102.

Η χρήση συνθετικών βαφών τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 500% τα τελευταία 50 χρόνια. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και τα προβλήματα συμπεριφοράς όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD). H tartrazine είναι ένα από τα έξι τεχνητά χρώματα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τα προϊόντα που τα περιέχουν να επισημαίνονται με τη δήλωση “Μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών”.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο researchgate και επικεντρώθηκε στις χρωστικές που περιέχουν 150 παιδικά σνακ (παγωτά, ζελεδάκια και καραμέλες) βρήκε πως, 11 (7,33%) δείγματα περιείχαν μόνο ταρτραζίνη και 107 (71,33%) δείγματα περιείχαν συνθετικές βαφές κίτρινο κινολίνης και sunset yellow. Επιπλέον, από 107 δείγματα που χρησιμοποίησαν κίτρινο κινολίνης και sunset yellow, 102 (95,33%) περιείχαν και ταρτραζίνη. Η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε ωστόσο στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αυτής της χρωστικής δεν ενέχει κίνδυνο για τη συνολική υγεία των παιδιών.

Η τατραζίνη φαίνεται να προκαλεί επίσης τις πιο πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδράσεις δυσανεξίας από όλες τις αζωχρωστικές , ιδιαίτερα μεταξύ των ασθματικών και εκείνων με δυσανεξία στην ασπιρίνη. Τα συμπτώματα από την ευαισθησία στην ταρτραζίνη μπορεί να εμφανιστούν είτε με κατάποση είτε με δερματική έκθεση σε ουσία που περιέχει ταρτραζίνη,  μετά από χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από λεπτά έως 14 ώρες.

Ωστόσο  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από μελέτες το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιστασιακή έκθεση σε αυτή τη χρωστική τροφίμων δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία για την υγεία των παιδιών ή των ενηλίκων.

Μπορείτε να αποφύγετε τα χρώματα τροφίμων που συνδέονται με την υπερκινητικότητα ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων και αναζητώντας εναλλακτικά προϊόντα που δεν τα περιέχουν. Όλα τα τεχνητά χρώματα τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των συστατικών, είτε με τον αριθμό Ε είτε με το πλήρες όνομά τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο