Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης από σαλμονέλα στη Νορβηγία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης από σαλμονέλα στη Νορβηγία
spot_img

Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εφιστά την προσοχή του κοινού στα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά.

Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ενημερωθεί από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας για αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο του βακτηρίου Salmonella Typhimurium τους τελευταίους μήνες. Οι πηγές μόλυνσης είναι προς το παρόν άγνωστες, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο τέτοια γαστρεντερικά βακτήρια να μεταδίδονται μέσω της τροφής.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχει εντοπιστεί μόλυνση σε 33 άτομα που ζουν σε όλη τη χώρα και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα κρούσματα μόλυνσης με σαλμονέλα είναι σχετικά σπάνια στη Νορβηγία. Διεθνώς, οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης είναι τα προϊόντα κρέατος, ιδιαίτερα το χοιρινό και τα πουλερικά, αλλά και τα αυγά, τα προϊόντα αυγών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα ή το γάλα σε σκόνη, τα οστρακοειδή, τα μολυσμένα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ζώα, κατοικίδια ζώα, πουλιά και ερπετά. Στη Νορβηγία, έχουν επίσης επιβεβαιωθεί κρούσματα μόλυνσης από άγρια ​​ζώα, όπως πτηνά και σκαντζόχοιροι. 

Προληπτικά μέτρα

Η καλή υγιεινή της κουζίνας και η καλή υγιεινή των χεριών μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση των βακτηρίων της σαλμονέλας μεταξύ των τροφίμων και μεταξύ των ανθρώπων. Μια γενική και καλή συμβουλή είναι η θερμική επεξεργασία των τροφίμων. Το επαρκές βράσιμο ή το τηγάνισμα σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας.

Πρέπει πάντα να ξεπλένετε και να πλένετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που εισάγουμε από το εξωτερικό. Στεγνώστε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά μετά το πλύσιμο, όπου είναι δυνατόν. 

Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας για να μην μεταφέρετε τυχόν μόλυνση στον εξοπλισμό, την κουζίνα ή άλλα τρόφιμα. Αλλάξτε τα σκεύη μεταξύ διαφορετικών πρώτων υλών, και μεταξύ πρώτων υλών και έτοιμων τροφίμων. Μια εναλλακτική λύση είναι να πλένετε καλά τα εργαλεία ανάμεσα σε κάθε εργασία.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τα πιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα είναι η διάρροια, ο πονοκέφαλος, ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία και πιθανώς ο πυρετός. Εάν είστε άρρωστος με διάρροια, θα πρέπει να αποφύγετε να μαγειρεύετε για άλλους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο