Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

K. Τσιάρας: “Tήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες”

ΑρχικήΝέαΑγρότεςK. Τσιάρας: "Tήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες"
spot_img

Ασφαλιστικές δικλείδες στην εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες και στη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αναφέρθηκε στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας.

Η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου πλαισίου αρχών μέσα από τη νέα ΚΑΠ, θα συμβάλλουν στη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την ενίσχυση της υπαίθρου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σε παρέμβασή του για τη «Βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών-  γενεακή ανανέωση και δημογραφικές πτυχές».

Επίσης σε άλλη παρέμβασή του επέμεινε στην ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων και στην τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της ΕΕ.

Ø  Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Τζεμ Εσντεμίρ τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου εφέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Τον Έλληνα Υπουργό, στις Βρυξέλλες, συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είπε, μεταξύ άλλων:

«Μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την παρουσία ηλικιακά νέων ανθρώπων. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων που φέρνει η εποχή και όλοι πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων αυτών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την εργασία τους, θα καταφέρουν να τον στηρίξουν αλλά και να δώσουν μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική».

Οι τέσσερις αρχές για το δημογραφικό και τη γεωργία

Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα ο κ. Τσιάρας πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα δώσουν νέα πνοή στη γεωργία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επαγγελματιών αγροτών.

Οι τέσσερις γενικές αρχές είναι:

1.      Υιοθέτηση ολιστικής πολύ-τομεακής στρατηγικής π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση σε αυτές με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.

2.      Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας, στο σύνολο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, που θα προάγει την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών,

3.      Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της κατανομής της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των πολιτικών και των πηγών χρηματοδότησης και τέλος,  

4.      Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων, που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαφορετικών αγροτικών περιοχών.

Εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού είναι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα και να αντιστραφούν οι σημερινές αρνητικές τάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των νέων όσο και στο επίπεδο του εισοδήματός τους.

«Το μέλλον των αγροτικών περιοχών είναι οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτές. Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και σε κάθε περίπτωση να προάγουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας σε κάθε γωνιά της Ένωσης», είπε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της απερήμωσης της υπαίθρου είναι σκόπιμο να υπάρχει ολιστική προσέγγιση και όραμα, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαϊκών περιφερειών και κυρίως των μειονεκτικών περιοχών».

Όπως εξήγησε, στην κατεύθυνση αυτή, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πρωτογενή παραγωγή εδράζεται σε μια δομημένη και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση  που περιλαμβάνει:

–          Την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος

–          Την παροχή κινήτρων

–          Την ανάπτυξη βασικών υποδομών μέσα από ισχυρές συνέργειες και συμπληρωματικότητα, μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή το Leader. Πεποίθηση του κ. Τσιάρα είναι ότι η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και των απαιτήσεων σε κανονιστικό επίπεδο, η πρόβλεψη ενίσχυσης ειδικών παρεμβάσεων, η στόχευση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (όπως γυναίκες, νέοι), καθώς και η δυνατότητα καταβολής αυξημένων ποσοστών ενίσχυσης στις αγροτικές περιοχές, θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ελκυστικότητα της υπαίθρου.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «η αντιμετώπιση δημογραφικών προβλημάτων θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση. Απαραίτητο εργαλείο, η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση για τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα».

Κανόνες στις εισαγωγές από τρίτες χώρες

Σε άλλη παρέμβασή του για «θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία», ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα επιβάλλει τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου για την αποφυγή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών.

Παρατήρησε, ωστόσο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει επωφεληθεί σε πραγματικούς όρους από το άνοιγμα των γεωργικών αγορών, ενώ στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής παραγωγής. Και σημείωσε ότι «κάθε πρόσθετη σταδιακή δασμολογική απελευθέρωση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για συμμόρφωση με τα πρότυπα παραγωγής της Ένωσης, καθώς και από κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των κανόνων καταγωγής, κλπ». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα από τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες και ειδικά πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις αγορές των τρίτων χωρών και σημείωσε ότι τα ΠΟΠ αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και συνδέονται ευθέως με την ταυτότητα των περιοχών της υπαίθρου.

Τέλος όσον αφορά σε θέματα ΠΟΕ, τόνισε τη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι για την  Ελλάδα, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. «Η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Συνεπώς, στα κείμενα του ΠΟΕ πρέπει να προστατεύεται ρητώς το καθεστώς ενισχύσεων», είπε.

https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20240715-agriculture-and-fisheries-council-july-2024/145648-doorstep-gr-tsiaras-20240715

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο