Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

14 Οξείες δηλητηριάσεις από ζυμαρικά : Ωστόσο οι ανακλήσεις βασίστηκαν στις… πληροφορίες μάρκετινγκ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων14 Οξείες δηλητηριάσεις από ζυμαρικά : Ωστόσο οι ανακλήσεις βασίστηκαν στις... πληροφορίες μάρκετινγκ
spot_img

Η Δανία τα… «γυρίζει» και λέει ότι μόνο ένα από τα τρία προϊόντα ζυμαρικών ενέχουν κίνδυνο οξείας δηλητηρίασης.

Στα τέλη Ιουνίου οι αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας μετά από 14 περιστατικά οξείας δηλητηρίασης, (οξύς πόνος στην κοιλιά και εμετός) ανακάλεσαν από την αγορά στιγμιαία νουντλς. Όπως είχε αναφέρει η Danish Veterinary and Food Administration, σε σχετική ανακοίνωση, «τα επίπεδα ολικής καψαϊκίνης στα προϊόντα ενέχουν κίνδυνο οξείας δηλητηρίασης».

Το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU εκτίμησε ότι τα επίπεδα ολικής καψαϊκίνης σε τρία προϊόντα noodle: “3 x Spicy & Hot Chicken”, “2 x Spicy & Hot Chicken” και “Hot Chicken Stew” που πωλούνται και στην Ελλάδα, είναι τόσο υψηλά που υπάρχει κίνδυνος, ο καταναλωτής να αναπτύξει οξεία δηλητηρίαση.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη χώρα μας, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε πατατάκια λόγω υψηλών επιπέδων της νευροτοξίνης, καψαϊκίνη, που μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία, με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμό στους βλεννογόνους.

Τώρα με νέα ανακοίνωση και με βάση νέα αξιολόγηση κινδύνου από το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU για τρεις τύπους noodles τσίλι από τον κορεάτη παραγωγό Samyang, η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων εκτιμά ότι δύο από τα τρία προϊόντα δεν είναι επιβλαβή για την υγεία.

Το λάθος αποδόθηκε στο γεγονός ότι τα noodls χαρακτηρίστηκαν επιβλαβή για την υγεία με βάση πληροφορίες μάρκετινγκ των προϊόντων για την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, και όχι σε αναλύσεις.

Οι αναλύσεις σε εργαστήρια για την περιεκτικότητα των προϊόντων σε καψαϊκίνη, έγιναν μετά την απόσυρση τους από τα ράφια και με βάση τα αποτελέσματα και την ενημερωμένη αξιολόγηση κινδύνου του Ινστιτούτου Τροφίμων DTU, ο οργανισμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο από τα προϊόντα – Samyang Buldak 2 x Spicy Hot Chicken και Samyang Buldak Hot Chicken Stew – δεν περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης όπως αναφέρθηκε από τους λιανοπωλητές κατά τη διάρκεια της εμπορίας.

Επομένως, τα δύο προϊόντα δεν αξιολογούνται πλέον ως επιβλαβή για την υγεία και, ως εκ τούτου, μπορούν να διατεθούν ξανά στην αγορά στα καταστήματα της Δανίας. Ωστόσο, η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξακολουθεί να εκτιμά ότι το προϊόν νουντλς Samyang Buldak 3 x Spicy Hot Chicken είναι επιβλαβές για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη είναι τόσο υψηλή που το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU υποστηρίζει ότι το πιάτο με ζυμαρικά ενέχει κίνδυνο οι καταναλωτές να αναπτύξουν οξεία δηλητηρίαση κατά την κατανάλωση του γεύματος.

Η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων γενικά συνιστά να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε πολύ δυνατά προϊόντα τσίλι.

Τα νουντλς που ανακλήθηκαν λόγω υψηλών επιπέδων καψαϊκίνης στη Δανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο