Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάλυση μητρικού γάλακτος από μητέρες στην Αλεξανδρούπολη και σύγκριση με το γάλα γαλακτοβιομηχανίας

ΑρχικήΕπιστήμηΑνάλυση μητρικού γάλακτος από μητέρες στην Αλεξανδρούπολη και σύγκριση με το γάλα γαλακτοβιομηχανίας
spot_img

Έλληνες ερευνητές ανέλυσαν την μικροχλωρίδα ανθρώπινου γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα και έκαναν σύγκριση με αγελαδινό και κατσικίσιο.

Το γάλα είναι ένα βιολογικό υγρό με δυναμική σύνθεση μικροθρεπτικών συστατικών και βιοενεργών μορίων που χρησιμεύει ως ζωτική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα βρέφη. Η σύνθεση του γάλακτος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, της γεωγραφικής θέσης, των περιβαλλοντικών συνθηκών, της φάσης γαλουχίας και της μητρικής διατροφής και παίζει βασικό ρόλο στην υπαγόρευση του μικροβιώματος του.

Επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΕΚΠΑ, ανέλυσε μια λιγότερο διερευνημένη πτυχή, συγκρίνοντας τις μικροβιακές κοινότητες στο ανθρώπινο μητρικό γάλα με αυτές στο ώριμο γάλα από είδη που χρησιμοποιούνται για κατανάλωση γάλακτος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου γάλακτος αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή μικροβιακής έκθεσης για το βρέφος που θηλάζει και είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης των βρεφών επηρεάζοντας ευεργετικά την έκφραση των βρεφικών γονιδίων και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι το ώριμο ζωικό γάλα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα τόσο για το βρέφος (φόρμουλα) όσο και για το παιδί/έφηβο, ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να εντοπιστούν κοινές μικροβιακές κοινότητες στο πρωτόγαλα και στο ώριμο ανθρώπινο γάλα και επικεντρώθηκαν στον χαρακτηρισμό της μικροχλωρίδας του γάλακτος στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δέκα δείγματα ανθρώπινου γάλακτος (από πέντε μητέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης), με πέντε δείγματα που ελήφθησαν τρεις ημέρες μετά τον τοκετό (πρωτόγαλα) και πέντε τριάντα έως σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό (ώριμο γάλα). Για να πραγματοποιήσουν μια σύγκριση μεταξύ των ειδών της μικροχλωρίδας του ανθρώπινου γάλακτος, ανέλυσαν πέντε δείγματα κατσικίσιου και πέντε βόειου γάλακτος από μια τοπική γαλακτοβιομηχανία, που συλλέχθηκαν πενήντα έως εβδομήντα ημέρες μετά τη γέννηση.

Η ανάλυση ποικιλότητας άλφα έδειξε μέτρια ποικιλομορφία και σταθερότητα στο βόειο γάλα, υψηλό πλούτο σε κατσικίσιο γάλα και περιορισμένη ποικιλομορφία στο μητρικό γάλα. Η ανάλυση βήτα ποικιλότητας αποκάλυψε σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των ειδών θηλαστικών, δίνοντας έμφαση τόσο στην παρουσία/απουσία όσο και στη ομαδοποίηση με βάση την αφθονία.

Παρά τις αξιοσημείωτες διαφορές, τα κοινά μικροβιακά συστατικά υπογραμμίζουν θεμελιώδεις πτυχές σε όλα τα είδη θηλαστικών, υπογραμμίζοντας την παρουσία ενός πυρήνα μικροχλωρίδας που περιλαμβάνει κυρίως τα Proteobacteria, Firmicutes και Actinobacteriota phyla. Σε επίπεδο γένους, τα AcinetobacterGemella και Sphingobium παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερη αφθονία στο ανθρώπινο γάλα σε σύγκριση με το βόειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ τα Pseudomonas και Atopostipes είναι πιο διαδεδομένα στο ζωικό γάλα. Η συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε διαφορές και κοινά σημεία στις μικροβιακές κοινότητες διαφόρων γάλακτων θηλαστικών και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κοινού θεμελιώδους μικροβιώματος του πυρήνα του γάλακτος.

Η ύπαρξη ενός κοινού μικροβιώματος πυρήνα με διατηρημένες διαφορές μεταξύ του πρωτογάλακτος και του ώριμου ανθρώπινου γάλακτος υπογραμμίζει θεμελιώδεις ομοιότητες στη μικροχλωρίδα του γάλακτος στα είδη θηλαστικών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες συνέπειες για τη βελτιστοποίηση της διατροφικής ποιότητας και ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και των συμπληρωμάτων για την υγεία των βρεφών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Τσιφιντάρης Μ, Σιτμαλίδης Μ, Τοκαμάνη Μ, Αναστασιάδη Γ, Γεωργαντά Μ, Τσοχανταρίδης Ι, Βλαχάκης Δ, Τσικούρας Π, Νικολέττος Ν, Χρούσος Γ.Π., κ.ά. Ανάλυση της μικροβιακής χλωρίδας ανθρώπινου γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα με Συγκριτική Αλληλουχία 16S rRNA έναντι Τοπικών Γαλακτοπαραγωγών Ζώων. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(14):2175. https://doi.org/10.3390/nu16142175

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο