Η λιστέρια έχει ξεπεράσει τη σαλμονέλα ως το κύριο παθογόνο σε περιστατικά που αφορούν την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).
Η Αρχή Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας FSA δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών τροφίμων (IRU). Η FSA ενημερώθηκε για 1.837 επιδημίες περιστατικών ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία κατά το 2023/24. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 10% σε σύγκριση με το 2022/23 και τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Οι τέσσερις κορυφαίοι τύποι κινδύνου για περιστατικά που κοινοποιήθηκαν στην FSA το 2023/24 ήταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (451), τα αλλεργιογόνα (240), τα πρόσθετα και τα αρώματα τροφίμων (146) και οι ανεπαρκείς έλεγχοι (136). Το κρέας και τα προϊόντα κρέατος συμμετείχαν σε περισσότερα από 300 επιδημίες. Ακολούθησαν τα διαιτητικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, με 136, τα προϊόντα κρέατος πουλερικών, τα δημητριακά και τα προϊόντα αρτοποιίας και τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η Listeria monocytogenes ήταν το πιο συχνά εμφανιζόμενο παθογόνο, μια αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η σαλμονέλα ήταν το πιο συχνά εμφανιζόμενο τροφιμογενές παθογόνο. Αυτό είναι ανησυχητικό λόγω της λοιμογόνου δράσης αυτού του παθογόνου με δυνητικό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, λέει η FSA.
Παραδείγματα κρουσμάτων Listeria που επηρέασαν ευάλωτους καταναλωτές ήταν ένα που εντοπίστηκε σε προμηθευτή καπνιστού σολομού, ασθένειες που συνδέονται με ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, κατασκευαστής έτοιμου προς κατανάλωση κοτόπουλου που προμηθεύει εταιρεία σάντουιτς και παραγωγός τυριού νωπού γάλακτος.