Συναγερμός σε Γαλλία και Βέλγιο για δημοφιλές παγωτό που πωλείται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour.
Οι Γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα μέσω του RASFF το Βέλγιο για πιθανό κίνδυνο από παγωτό που πωλείται και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης μεταξύ των χωρών για την Ασφάλειας Τροφίμων, το παγωτό μετά από καταγγελίες καταναλωτών διαπιστώθηκε ότι περιέχει ξένο σώμα και συγκεκριμένα μεταλλικά κομμάτια. Πρόκειται για το παγωτό Salted caramel Carrefour sensation που πωλείται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour με αριθμούς παρτίδας 3560071447328 LDA3201 και με ημερομηνία «καλύτερα πριν από τις 31/7/2025.
- Δείτε επίσης: Σκάνδαλο με τα νερά Nestlé: Στα 3 δις ευρώ η απάτη – Κοροϊδεύει για δεκαετίες λένε καταναλωτικές οργανώσεις
H Rappel Conso αναφέρει πως «Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν προϊόντα που ανήκουν στην παραπάνω παρτίδα».
«Το προϊόν αποσύρθηκε από την αγορά. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα πωλούνταν στη βελγική αγορά πριν από την ανάκληση. Παρακαλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το παραπάνω προϊόν να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησής του για επιστροφή χρημάτων» αναφέρει και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου.
- Δείτε επίσης: Νεκρά ποντίκια σε ρύζι – Ανακλήθηκαν 27.500 συσκευασίες
Κίνδυνοι από μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.
- Δείτε επίσης: Ψωμί Παπαδοπούλου: Καταγγελία για Shrinkflation