Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί με ένα σφηνάκι ελαιόλαδο να γλιτώσουμε το hangover; Τι λέει η επιστήμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορεί με ένα σφηνάκι ελαιόλαδο να γλιτώσουμε το hangover; Τι λέει η επιστήμη
spot_img

Η αναζήτηση θεραπειών για το πονοκέφαλο που προκαλείται μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το αλκοόλ. Η δε αποτελεσματικότητα όσων θεραπειών έχουν βρεθεί… αμφίβολη.

Δημοφιλής προσωπικότητες όπως ο μουσικός παραγωγός Benny Blanco, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει το φάρμακο και δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο! Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, υποστήριξε στην εκπομπή The Tonight Show, ότι ένα σφηνάκι ελαιόλαδο μπορεί να επικαλύψει το στομάχι και να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του hangover.

Καλά θα΄ήταν να ισχύει… Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός στερείται επιστημονικής υποστήριξης και θα πρέπει να προσεγγίζεται με πολύ σκεπτικισμό. Η θεωρία πίσω από το κόλπο με το ελαιόλαδο είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά σχηματίζει μια επίστρωση στο στομάχι επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο το αλκοόλ απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση υποτίθεται ότι μειώνει την ένταση του hangover.

Τι λέει η επιστήμη

Αν και είναι αλήθεια ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να καθυστερήσουν σε κάποιο βαθμό την απορρόφηση του αλκοόλ, η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής είναι αμφίβολη. Η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο, ενώ μόνο το 20% περίπου απορροφάται στο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το ελαιόλαδο επιβραδύνει την αρχική απορρόφηση στο στομάχι, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ θα απορροφηθεί αργότερα στη διαδικασία της πέψης.

Επίσης, ο μεταβολισμός του σώματος ή η φυσική διάσπαση του αλκοόλ, που περιλαμβάνει τη χημική μετατροπή του από το συκώτι με τη χρήση των δικών του πρωτεϊνικών μηχανισμών, είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων του hangover, όπως η αφυδάτωση, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία. Και το ελαιόλαδο δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη μεταβολική διαδικασία με τρόπο που να αλλάζει τα αποτελέσματα του hangover…

Αντί λοιπόν να βασίζεστε στο ελαιόλαδο, δείτε τι πραγματικά πρέπει να κάνετε για την πρόληψη ή τον μετριασμό του hangover:

Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στα συμπτώματα του hangover. Η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και στη μείωση του hangover.

Διατροφή: Η κατανάλωση ενός θρεπτικού γεύματος πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ πιο αποτελεσματικά. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες μπορούν να παρέχουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων του αλκοόλ.

Μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το hangover είναι να πίνετε με μέτρο. Ο καθορισμός ορίων στην κατανάλωση αλκοόλ μόνο καλό μπορεί να κάνει στη γενικότερη υγεία σας.

Αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών: Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανακάμψει. Αυτό περιλαμβάνει επιλογές όπως τα αθλητικά ποτά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι θα ισχυριστούν ότι η μέθοδος του ελαιολάδου λειτουργεί γι’ αυτούς. Ωστόσο, αυτές οι ανεκδοτολογικές μαρτυρίες μπορεί συχνά να επηρεάζονται από το φαινόμενο placebo. Η πίστη στην αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αντιληπτές βελτιώσεις, ακόμη και αν η ίδια η θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματική.

Έτσι, αν και η ιδέα της λήψης μιας δόσης ελαιολάδου πριν από την κατανάλωση αλκοόλ για την πρόληψη του μεθύσι είναι μια δελεαστικά απλή λύση, στερείται ισχυρής επιστημονικής υποστήριξης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο