Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνεται το καλοκαίρι, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων και των τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι τα τρόφιμα χαλάνε πιο εύκολα τις ζεστές μέρες. Την καλοκαιρινή περίοδο, τα πιο συχνά περιστατικά είναι τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις που προκαλούνται από σαλμονέλα, E. coli ή ιούς (π.χ. νοροϊοί, ηπατίτιδα Α). Επειδή η τροφική δηλητηρίαση/λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε όλους μας αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους εξασθενημένους από άλλη ασθένεια και επειδή η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο διαχείρισης φρούτων και λαχανικών.
Απλοί τρόποι για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά
Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να πλένουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, αλλά εξίσου σημαντικός είναι και η πρακτική που εφαρμόζουμε. Πρέπει πάντα να πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμα κι αν ξεφλουδιστούν αργότερα. Αυτό γιατί όλες οι ακαθαρσίες που βρίσκονται πάνω τους κατά το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα μπορούν να μεταφερθούν από το εξωτερικό, από τη φλούδα, στο εσωτερικό. Δεν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σύντομα και πρόχειρα, αλλά επιμελώς τρίβοντας ή τρίβοντας την επιφάνειά τους κάτω από ένα ρεύμα τρεχούμενου νερού.
Τα προϊόντα με πιο ανθεκτικό, παχύ δέρμα μπορούν να ζεματιστούν με βραστό νερό ή να τα τρίψετε με μια καθαρή βούρτσα ενώ πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε νερό με επιτραπέζιο αλάτι, χυμό λεμονιού, κιτρικό οξύ και ξύδι για να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης και η μαγειρική σόδα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, αλλά σύμφωνα με πειραματική μελέτη χρειάστηκαν έως και 15 λεπτά ήπιου καθαρισμού, όσον αφορά στην απομάκρυνση φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών.
Για να αποφευχθεί η μόλυνση με παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνειά τους, είναι απαραίτητο να τηρούνται απλοί και καθολικοί κανόνες υγιεινής:
- πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και πριν από το φαγητό,
- πλύσιμο των τροφίμων, ιδιαίτερα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται ωμά, ή η υποβολή τους σε θερμική επεξεργασία,
- πλύσιμο και απολύμανση εργαλείων και μαγειρικών σκευών αρκετά συχνά,
- διαχωρισμός διαφορετικών ειδών τροφίμων, π.χ. φρούτων και λαχανικών από το κρέας,
- προστασία της κουζίνας και των τροφίμων από έντομα και άλλα ζώα,
- φροντίδα της τακτικής αντιπαρασιτικής προφύλαξης για κατοικίδια – ειδικά σε μεγάλες πόλεις,
- πλύσιμο των χεριών αφού αγγίξετε ζώα, επιστρέφετε σπίτι από τον κήπο ή το δάσος, αφού δουλέψετε στο χωράφι κ.λπ.