Μελέτη ενθαρρύνει την μύηση στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες το νωρίτερο δυνατό.
H διδασκαλία υγιεινών συνηθειών μέσω των δραστηριοτήτων στην τάξη βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια, έδειξε μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) και το Fundación SHE που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μελέτες προαγωγής υγείας στο σχολείο και έχει ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα παρακολούθησης των συμμετεχόντων.
Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα: η πρώιμη παρέμβαση για την προώθηση υγιεινών συνηθειών στα παιδιά του δημοτικού σχολείου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις παρεμβάσεις σε μεταγενέστερα στάδια.
Η μελέτη περιελάμβανε 1771 αγόρια και κορίτσια που φοιτούσαν σε 48 δημόσια δημοτικά σχολεία στην Comunidad de Madrid. Τα σχολεία χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Μία ομάδα 12 σχολείων πραγματοποίησε παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας κατά τη διάρκεια των έξι ετών του δημοτικού σχολείου. η παρέμβαση κάλυψε τη διαχείριση των συναισθημάτων, την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την ενεργό ζωή και τη γνώση του σώματος και της καρδιάς (Πρόγραμμα SI! – Ολοκληρωμένη υγεία). Άλλες δύο ομάδες πραγματοποίησαν την ίδια παρέμβαση αλλά μόνο για τρία χρόνια, η μία ομάδα κατά τα πρώτα τρία χρόνια και η άλλη ομάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Η τέταρτη ομάδα δεν πραγματοποίησε καμία συγκεκριμένη παρέμβαση σχετική με την υγεία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, μια σειρά λεπτομερών μετρήσεων της καρδιαγγειακής υγείας ελήφθη από τους συμμετέχοντες καθώς μεγάλωσαν από 6 σε 12 ετών. Τα μέτρα περιελάμβαναν δείκτες παχυσαρκίας και συσσώρευσης σωματικού λίπους. Οι μετρήσεις λήφθηκαν στην αρχή της μελέτης, που συμπίπτουν με την αρχή του πρώτου έτους του δημοτικού και στη συνέχεια στο τέλος του τρίτου και του έκτου σχολικού έτους.
Τα κύρια αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην παρέμβαση κατά τα πρώτα τρία χρόνια του δημοτικού είχαν μικρότερη αύξηση βάρους, μικρότερες αυξήσεις στο δείκτη μάζας σώματος και σημαντικά λιγότερη συσσώρευση κοιλιακού λίπους από τους συμμετέχοντες στις άλλες ομάδες.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις που προωθούν τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας εάν εφαρμοστούν νωρίς, στα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου», δήλωσε η Gloria Santos-Beneit, Επιστημονική Διευθύντρια του Fundación SHE και πρώτη συγγραφέας στο μελέτη.
«Βασιζόμενοι στη συσσωρευμένη εμπειρία μας, φέτος ξεκινήσαμε μια νέα μελέτη που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των προσαρμογών και επεκτάσεων του SI! Στρατηγική προγράμματος που περιλαμβάνει επανεπέμβαση ή χρήση μαθησιακών τσιμπημάτων κατά τον κύκλο του δημοτικού σχολείου. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική επειδή θέτει λιγότερες απαιτήσεις από τους δασκάλους, οι οποίοι είναι βασικά πρόσωπα σε αυτό το είδος παρέμβασης για την προαγωγή της υγείας στο σχολείο», πρόσθεσε ο Valentín Fuster, Γενικός Διευθυντής του CNIC και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.