Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και αερόσακους ανιχνεύτηκε σε φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧημική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και αερόσακους ανιχνεύτηκε σε φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέας
spot_img

Η έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού άλατος μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό των ενηλίκων και επηρεάζοντας την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε έμβρυα και βρέφη

Μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων, ορισμένα πλαστικά και αερόσακους είναι ανιχνεύσιμη σε πολλά τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, σύμφωνα με το Consumer Reports.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι η χημική ουσία, γνωστή ως υπερχλωρικό, ανιχνεύτηκε σε μετρήσιμα επίπεδα 67% στα 63 από τα 196 είδη παντοπωλείου που εξετάστηκαν και σε 10 προϊόντα γρήγορου φαγητού.

Το Consumers Reports σημειώνουν ότι κανένα από τα τρόφιμα που ελέγχθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος, δεν είχαν «οξεία επικίνδυνα επίπεδα υπερχλωρικού άλατος», ωστόσο ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα με τα «δυνητικά επικίνδυνα» τρόφιμα.

Το υπερχλωρικό άλας παρακολουθείται στενά για δεκαετίες αφού βρέθηκε σε τρόφιμα και νερό. Το 2003, η Environmental Working Group εξέτασε το μαρούλι για υπερχλωρικό άλας και το εντόπισε σχεδόν στο 20% των δειγμάτων σούπερ μάρκετ, συχνά σε υψηλά επίπεδα.

Το Consumer Reports σημείωσε ότι η EPA καθόρισε μια «επίσημη δόση αναφοράς» δύο χρόνια αργότερα, ένα ασφαλές επίπεδο έκθεσης για το υπερχλωρικό που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,7 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων καθόρισε το μισό όριο αυτού του ποσού.

Σύμφωνα με τον FDA , η έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού άλατος μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό των ενηλίκων και επηρεάζοντας την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε έμβρυα και βρέφη.

Τροφές με υπερχλωρικό άλας

Η Consumer Reports ανακάλυψε ότι οι βρεφικές και παιδικές τροφές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα υπερχλωρικού άλατος με 19,4 ppb, ακολουθούμενα από τα φρούτα και τα λαχανικά με 9,3 ppb, τα ψημένα προϊόντα και δημητριακά με 6,9 ppb, τα γαλακτοκομικά με 6,2 ppb και τα προϊόντα κρέατος με 5,3 ppb. Κανένα από τα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν δεν είχε επίπεδα υπερχλωρικού αρκετά υψηλά ώστε να υπερβαίνουν τα προτεινόμενα ημερήσια όρια της EFSA ή ​​της EPA, ανέφερε η Consumer Reports.

Η ομάδα υπεράσπισης μελέτησε επίσης τη συσκευασία, με τα τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα (με μέσο όρο σχεδόν 54 ppb), ακολουθούμενα από τρόφιμα σε πλαστική μεμβράνη και χαρτόνι.

Ο James E. Rogers, διευθυντής δοκιμών ασφάλειας προϊόντων στην Consumer Reports, είπε ότι «οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν το κοινό από ρύπους όπως το υπερχλωρικό άλας, αλλά ταυτόχρονα, οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται με αυτό που βρήκαμε».

Είναι απίθανο η έκθεση να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη κατανάλωση τροφίμων που ελέγχονται από την ομάδα υπεράσπισης ή να οδηγήσει σε αλλαγές στις εταιρείες που τα παράγουν, ειδικά με τα επίπεδα υπερχλωρικού να είναι χαμηλότερα από αυτά που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούσαν μη ασφαλή. Η έκθεση θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει επικεντρώσει επιπλέον την προσοχή στο υπερχλωρικό άλας και να ωθήσει την EPA και άλλες ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε περαιτέρω επανεξέταση της χημικής ουσίας. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο