Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καλλιέργεια μήλων στην ΕΕ συρρικνώνεται εν μέσω συνεχιζόμενης κλιματικής αβεβαιότητας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ καλλιέργεια μήλων στην ΕΕ συρρικνώνεται εν μέσω συνεχιζόμενης κλιματικής αβεβαιότητας
spot_img

Ο όγκος της επόμενης περιόδου αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 10,2 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Το όλο και πιο ασταθές κλίμα της Ευρώπης συνεχίζει να προκαλεί μείωση των αποδόσεων μήλων, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, όπως προέκυψε.

Η ΕΕ είναι σε πορεία να παράγει τη μικρότερη σοδειά μήλων εδώ και επτά χρόνια και τη δεύτερη μικρότερη της δεκαετίας, με λίγο πάνω από 10,2 εκατ. τόνους αυτή τη σεζόν.

Η πρόβλεψη αυτή αποκαλύφθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών την Πέμπτη 8 Αυγούστου στην ετήσια εκδήλωση της βιομηχανίας οπωροκηπευτικών Prognosfruit – που φέτος πραγματοποιήθηκε στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη – και ενσωματώνει τα στοιχεία που ανέφεραν οι 20 κύριες χώρες παραγωγής μήλων της ΕΕ.

Παρά τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του τομέα ενόψει των περιβαλλοντικών και οικονομικών πιέσεων, η ανακοίνωση προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των καλλιεργητών και των προμηθευτών που βλέπουν δυνατότητες για καλές τιμές αυτή τη σεζόν, καθώς η ζήτηση στην αγορά και η καταναλωτική αγοραστική δύναμη συνεχίζουν να ανακάμπτουν.

«Βλέπουμε μια ελαφρώς καλύτερη κατάσταση στην αγορά, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου οι μισθοί έχουν ανακάμψει και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί», δήλωσε ο Helwig Schwartau, αναλυτής αγοράς της AMI. «Οι τιμές λιανικής αυξάνονται, αλλά ο αντίκτυπος στις πωλήσεις είναι μικρός. Επομένως, πιστεύουμε ότι η βιομηχανία μήλων θα πρέπει να αγωνιστεί για αμετάβλητες τιμές λιανικής».

Ο Schwartau δήλωσε ότι αναμένει ότι ο συνολικός όγκος μήλων της ΕΕ για την αγορά νωπών προϊόντων θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, περίπου 6,3 εκατ. τόνοι, με 1,7 εκατ. τόνους από την ανατολική Ευρώπη και 4,6 εκατ. τόνους από τη δυτική Ευρώπη.

Αλλά στο τελευταίο τμήμα της ηπείρου, προέβλεψε, η παραγωγή θα είναι κατά 22% μειωμένη στις βόρειες χώρες, όπως η Γερμανία, και κατά 1% αυξημένη στις νότιες χώρες, όπως η Ιταλία.

«Νομίζω ότι αυτό καθιστά την κατάσταση πολύ ενδιαφέρουσα για τη δυτική Ευρώπη», παρατήρησε. «Η μέση τιμή του ευρώ ανά 100 γραμμάρια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υψηλότερη, γύρω στα 75-90€».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τα τρέχοντα αποθέματα, βλέπουμε μια πολύ καλή θέση εκκίνησης για την επόμενη σεζόν στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Πολωνία, αλλά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο