Ουαλλοί επιστήμονες δοκιμάζουν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, στο πλαίσιο έρευνας για την ανάπτυξη πιο “πράσινων” πρωτεϊνών.
Τα έντομα αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το Μεξικό, η Κίνα και η Γκάνα.
Προσφέρουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης από πολλές άλλες τροφές και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 30% των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρόθυμοι να καταναλώσουν τρόφιμα με βάση τα έντομα.
Με τη χρηματοδότηση του Rural Futures Research Hub του Πανεπιστημίου Aberystwyth, η τελευταία μελέτη έχει ως στόχο να εξετάσει την αποδοχή από το κοινό των τροφίμων με βάση τα έντομα.
Οι ακαδημαϊκοί χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητηριακούς θαλάμους στην πανεπιστημιούπολη AberInnovation του Πανεπιστημίου για τη δοκιμή και τη βελτίωση των τροφίμων και του διατροφικού τους περιεχομένου.
Αλεύρι από έντομα
Οι τελευταίες δοκιμασίες γευσιγνωσίας εξέτασαν τις αντιδράσεις των ανθρώπων στην κατανάλωση σοκολατένιων brownies με και χωρίς αλεύρι γρύλου ως συστατικό.
Η καθηγήτρια Alison Kingston-Smith, από το Ινστιτούτο Βιολογικών, Περιβαλλοντικών και Αγροτικών Επιστημών (IBERS) του Πανεπιστημίου Aberystwyth, δήλωσε: «Με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες πηγές βιώσιμων τροφίμων. Τα έντομα θα μπορούσαν να είναι μία από αυτές. Η τελευταία μας δοκιμή εξετάζει την ποιότητα, την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή από το κοινό των brownies που ψήνονται με αλεύρι γρύλου – μπορούμε πραγματικά να γευτούμε τη διαφορά»;
«Αυτό είναι σημαντικό επειδή η προσθήκη αλεύρου με βάση τα έντομα θα μπορούσε να έχει πολλά σημαντικά οφέλη – αντικαθιστώντας τις λιγότερο βιώσιμες εισαγόμενες πρωτεΐνες, προσφέροντας ένα νέο εισόδημα για τους αγρότες και βελτιώνοντας την υγεία των ανθρώπων».
Μεγάλη ευκαιρία
Ο καθηγητής Kingston-Smith πρόσθεσε: «Τα έντομα προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων να διαφοροποιηθεί σε νέες αγορές.»
«Και αυτή η συνεχιζόμενη έρευνα ταιριάζει απόλυτα με το Κέντρο Μελλοντικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη AberInnovation Campus. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρωτεΐνη των εντόμων αποτελεί όλο και μεγαλύτερη εστίαση στον τομέα των τροφίμων και οι ερευνητές μας θα συμμετάσχουν σε αυτές τις συναρπαστικές εξελίξεις.»