Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές στο οικογενειακό τραπέζι μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι έξυπνες διατροφικές επιλογές στο οικογενειακό τραπέζι μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες
spot_img

Η προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλη την οικογένεια μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ατόμων με χρόνιες ασθένειες.

Η έρευνα και η πολιτική για τη διατροφική υποστήριξη έχουν ιστορικά επικεντρωθεί σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι τιμές και η διαθεσιμότητα στην αγορά, και σε ατομικούς παράγοντες, όπως η οικονομική προσιτότητα και η φυσική απόσταση από τους πόρους τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τονίζουν τη σημασία της δυναμικής της οικογενειακής διατροφής ως παράγοντα που επηρεάζει τις ατομικές επιλογές τροφίμων και ως μοχλό πολιτικής για τη βελτίωση της υγιεινής, βιώσιμης διατροφής για όλους.

«Οι οικογένειες είναι μια ουσιαστική κοινωνική μονάδα και το φαγητό είναι ένα κοινωνικό μέσο: οι οικογένειες συγκεντρώνουν και διαπραγματεύονται τις διατροφικές επιλογές και είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδουμε τις διατροφικές προτιμήσεις, τις παραδόσεις και δημιουργούμε συγγένειες», δήλωσε η Ramya Ambikapthi, ανώτερη επιστημονική συνεργάτης στο πρόγραμμα Food Systems & Global Change του Τμήματος Παγκόσμιας Ανάπτυξης, στο Κολέγιο Γεωπονικών και Βιολογικών Επιστημών.

«Αν μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές συμπεριφορές σε οικογενειακό επίπεδο, έχετε την ευκαιρία να επιτύχετε πιο υγιεινή διατροφή για όλους, τώρα και για την επόμενη γενιά».

Η Ambikapthi είναι Η πρώτη συγγραφέας μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου στο Global Food Security και συντάχθηκε μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Purdue, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Υγείας και Συναφών Επιστημών Muhimbili στην Τανζανία, το Κέντρο Τροφίμων και Διατροφής της Τανζανίας, τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον HIV ως μελέτη περίπτωσης για να κατανοήσουν τη δυναμική της οικογενειακής διατροφής, εξετάζοντας σχεδόν 7.000 σχετικά άρθρα. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν ένα πλαίσιο οικογενειακής δυναμικής για το διατροφικό περιβάλλον (Family Dynamics Food Environment Framework – FDF), το οποίο ελπίζουν ότι θα ενημερώσει την έρευνα και την πολιτική για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, ιδίως καθώς οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Λόγω των βελτιώσεων στη διαχείριση της νόσου, ο HIV έχει γίνει μια χρόνια ασθένεια με την οποία πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες, ωστόσο, μια τέτοια διάγνωση μπορεί να έχει καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για τα άτομα και τις οικογένειες, ιδίως για εκείνους που ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας στον Παγκόσμιο Νότο. Τα οροθετικά άτομα μπορεί να μην έχουν την ενέργεια να εκτελέσουν αγροτικές εργασίες ή να τους αρνηθούν την απασχόληση λόγω του κοινωνικού στίγματος.

«Εάν η οικογένειά σας σας υποστηρίζει, αυτό καθορίζει πόσο καλά επιβιώνετε, και τα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος της οικογενειακής υποστήριξης», δήλωσε η Ambikapthi. Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς με HIV στους οποίους συνταγογραφούνται φάρμακα αντιρετροϊκής θεραπείας (ART), τα οποία απαιτούν ένα πλήρες γεύμα για να απορροφηθούν.

Στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, οι οικογένειες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη συνεχή πίεση των ανταγωνιστικών βασικών αναγκών, όπως η κατανομή των σπάνιων πόρων για καύσιμα ή για σχολική εκπαίδευση ή η επιλογή των μελών της οικογένειας που θα λάβουν επαρκή θρεπτική τροφή: παιδιά, ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, εκείνοι που εκτελούν την περισσότερη χειρωνακτική εργασία ή άτομα με HIV.

«Τα προγράμματα διατροφής επικεντρώνονται γενικά στις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, λόγω των κρίσιμων διατροφικών τους αναγκών. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι υγιεινή διατροφή για όλους», υποστηρίζει η Ambikapthi. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η δυναμική της οικογένειας επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που εφαρμόζουν πολιτικές διατροφής να δομήσουν τα μηνύματα παρέμβασης με τρόπους που επιτρέπουν την υγιεινή διατροφή για ολόκληρη την οικογένεια».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν για μελλοντικές εργασίες πάνω σε αυτό το θέμα να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική της οικογενειακής διατροφής μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα πλαίσια. Για παράδειγμα, την επίτευξη βιώσιμων, υγιεινών διατροφών σε αστικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο