Αντλούν το πλούσιο χρώμα τους από φυσικές χρωστικές ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι σούπερ τροφές με κόκκινο χρώμα δεν είναι απλώς οπτικά ελκυστικές, αλλά είναι επίσης γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Αντλούν το πλούσιο χρώμα τους από φυσικές χρωστικές ουσίες όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή, που έχουν μελετηθεί για τις πιθανές αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Δείτε ποιες είναι οι 10 σούπερ τροφές με κόκκινο χρώμα που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τον καρκίνο.
Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο. Το μαγείρεμα της ντομάτας, όπως σε σάλτσες ή σούπες, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου, καθιστώντας το ευκολότερο για τον οργανισμό να το απορροφήσει.
Κόκκινες πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και σε καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στις κόκκινες πιπεριές ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς απομακρύνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή στις κόκκινες πιπεριές, συμπεριλαμβανομένης της καψανθίνης και της ζεαξανθίνης, μπορεί να έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού.
Φράουλες
Οι φράουλες δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά και γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και ελλαγικό οξύ, έναν τύπο πολυφαινόλης που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το ελλαγικό οξύ λειτουργεί αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την εξάπλωση των όγκων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το ελλαγικό οξύ στις φράουλες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου στα ζώα, ενώ παρόμοια αποτελέσματα μελετώνται και στους ανθρώπους.
Κόκκινα σταφύλια
Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα. Η ρεσβερατρόλη έχει μελετηθεί εκτενώς για τη δυνατότητά της να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας τον σχηματισμό όγκων. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστείλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει απόπτωση, τη διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου στα καρκινικά κύτταρα. Τα κόκκινα σταφύλια παρέχουν επίσης άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Παντζάρια
Τα παντζάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βηταλαϊνών, των χρωστικών ουσιών που ευθύνονται για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα παντζαριού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, το στομάχι και τους πνεύμονες.
Ρόδια
Τα ρόδια είναι γεμάτα με πολυφαινόλες, ιδιαίτερα με πουνικαγίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους και έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και στη μείωση της φλεγμονής, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής μετά τη θεραπεία. Τα ρόδια είναι επίσης ευεργετικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Σμέουρα
Τα σμέουρα είναι μια άλλη κόκκινη υπερτροφή πλούσια σε ελλαγικό οξύ, ανθοκυανίνες και κερκετίνη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, στη μείωση της φλεγμονής και στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research διαπίστωσε ότι τα μαύρα σμέουρα μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το δέρμα σε ζωικά μοντέλα. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα σμέουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη σε μια διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο.
Κεράσια
Τα κεράσια, ιδίως τα βύσσινα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και κυανιδίνες, αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και στη μείωση της φλεγμονής, οι οποίες αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κερασιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου in vitro. Τα κεράσια περιέχουν επίσης μελατονίνη, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ρυθμίζοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος και την ορμονική ισορροπία.
Βατόμουρα
Τα κράνμπερις είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά έχουν επίσης ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την εξάπλωσή τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα cranberry μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού in vitro. Τα κράνμπερις περιέχουν επίσης κερκετίνη και άλλα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αντικαρκινική τους δράση.
Κόκκινα μήλα
Τα κόκκινα μήλα, ιδίως η φλούδα τους, είναι πλούσια σε κερκετίνη, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση μήλων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα μήλα προάγουν την υγιή πέψη και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.