Τι είναι ο λακτόκοκκος που βρίσκεται στο γάλα;
Μια σπάνια περίπτωση μόλυνσης γυναίκας από ωμά γαλακτοκομικά, ανέφεραν επιστήμονες στην Ινδία, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cureus, ένα περιοδικό του Springer Nature. Ο Lactococcus lactis cremoris, παλαιότερα γνωστός ως Streptococcus lactis, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων στη γαλακτοβιομηχανία, καθώς ζει στο δέρμα των βοοειδών και πιστεύεται ότι μολύνει το γάλα.
Πρόκειται για ένα γένος βακτηρίων γαλακτικού οξέος που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία των τροφίμων συνήθως σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της πέψης, ωστόσο ο λακτόκκοκος παραμένει βιώσιμος ακόμη και μετά τη διέλευση από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Είναι γνωστοί ως ομοζυμωτές που σημαίνει ότι παράγουν ένα μόνο προϊόν, το γαλακτικό οξύ σε αυτήν την περίπτωση, ως το κύριο ή μοναδικό προϊόν της ζύμωσης γλυκόζης. Ο ομοζυμωτικός τους χαρακτήρας μπορεί να αλλοιωθεί με την προσαρμογή των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως το pH, η συγκέντρωση γλυκόζης και ο περιορισμός των θρεπτικών συστατικών.
Η 58χρονη γυναίκα που μολύνθηκε, μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ιστορικό αιφνίδιας έναρξης υψηλού πυρετού, εμετού, επιληπτικών κρίσεων και απώλειας συνείδησης. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών και Έρευνας Maharishi Markandeshwar στην Αμπάλα της Ινδίας, δήλωσαν ότι ο Lactococcus lactis cremoris απομονώθηκε από την καλλιέργεια αίματος της. Το ιστορικό του ασθενούς περιελάμβανε ταξίδι σε τοπικό προσκύνημα και κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων που οδήγησαν στο περιστατικό.
Ένα λεπτομερές ιστορικό λήφθηκε από ένα μέλος της οικογένειας για να κατανοηθεί η πηγή της μόλυνσης. Η ασθενής είχε πάει για προσκύνημα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατανάλωνε έξω φαγητό, γαλακτοκομικά προϊόντα και νερό. Αν και αβέβαιο, η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι η πηγή μόλυνσης σε αυτή την περίπτωση, είπαν οι επιστήμονες.
Δεν υπάρχουν τυπικές οδηγίες για τη θεραπεία της λοίμωξης από Lactococcus lactis, αλλά της χορηγήθηκε ενδοφλέβια δοξυκυκλίνη και ανάρρωσε μετά από επτά ημέρες θεραπείας με στείρες καλλιέργειες αίματος κατά την παρακολούθηση. Οι ερευνητές είπαν ότι καθώς η πηγή μόλυνσης, οι παράγοντες κινδύνου, η κλινική εικόνα και η ευαισθησία στα αντιβιοτικά των περιπτώσεων Lactococcus lactis είναι σχετικά σπάνια, η τεκμηρίωση τέτοιων συμβάντων είναι απαραίτητη για τη συλλογή πιο σχετικών πληροφοριών.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medical Case Reports το 2023, περιελάμβανε λεπτομερώς την περίπτωση ενός 56χρονου άνδρα από το Μαρόκο που εισήχθη στο νοσοκομείο με ηπατικό απόστημα και ενδοκαρδίτιδα που σχετίζεται με τον λακτόκοκκο, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση αναφέρθηκε η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος.