Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
23.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορείται για διαφθορά στις κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε για τα PFAS στο πόσιμο νερό

ΑρχικήΝέαΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορείται για διαφθορά στις κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε για τα PFAS στο πόσιμο νερό
spot_img

Οι κανονισμοί αγνοούσαν αξιόπιστες έρευνες και δεν προστάτευαν πλήρως την ανθρώπινη υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι έτοιμος να απορρίψει τις αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές για το πόσιμο νερό που προτείνονται για δύο τοξικά «για πάντα χημικά» (PFAS).

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι η διαδικασία ανάπτυξης των αριθμητικών στοιχείων διαφθείρεται από ερευνητές που συνδέονται με τη βιομηχανία με στόχο να υποσκελίσουν τα αυστηρά νέα όρια των PFAS στις ΗΠΑ και να αποδυναμώσουν τα πρότυπα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πολλοί ανεξάρτητοι επιστήμονες κατήγγειλαν ότι οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για το πόσιμο νερό για το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) ήταν αδύναμες, δεν προστάτευαν πλήρως την ανθρώπινη υγεία, αγνοούσαν αξιόπιστες έρευνες και ήταν πολύ πάνω από τα όρια που είχαν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα επέτρεπαν την ύπαρξη πολύ περισσότερων PFAS στο πόσιμο νερό από ό,τι επιτρέπεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Η EPA διαπίστωσε ότι ουσιαστικά κανένα επίπεδο έκθεσης σε PFOA και PFOS στο πόσιμο νερό δεν είναι ασφαλές και φέτος έθεσε τα νομικά όρια για τις ενώσεις σε τέσσερα μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt), το οποίο είναι το επίπεδο στο οποίο η τεχνολογία δοκιμών μπορεί να μετρήσει αξιόπιστα και να αφαιρέσει τα PFAS από το νερό.

Ο ΠΟΥ το 2022 πρότεινε κατευθυντήριες γραμμές 100ppt για τα PFOA και PFOS στο πόσιμο νερό. Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, θεωρούνται σημαντικές επειδή οι περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο θα τις χρησιμοποιούν για τον καθορισμό νομικών ορίων, και θα αναφέρονται καθώς η βιομηχανία προβάλλει νομικές προκλήσεις κατά των ορίων των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες επισήμαναν το όνομα του Michael Dourson, τον οποίο ο Donald Trump διόρισε το 2017 για να επιβλέψει το τμήμα χημικής ασφάλειας της EPA, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει το όνομά του αφού δεν βρήκε αρκετή υποστήριξη, εν μέρει λόγω του φερόμενου ιστορικού του στην παραγωγή μελετών φιλικών προς τη βιομηχανία που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς των χημικών εταιρειών για την ασφάλεια.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσίευσαν οι New York Times δείχνουν τη στενή σχέση του με το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, ακόμη και όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος της EPA, συμπεριλαμβανομένης της άδειας στον ισχυρό βιομηχανικό όμιλο να επεξεργαστεί ένα ερευνητικό έγγραφο. Το έγγραφο του ΠΟΥ αναφέρεται στο έργο του Dourson τουλάχιστον 17 φορές.

Ο Dourson δήλωσε ότι η θέση του ίδιου και άλλων επιστημόνων σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές δεν επηρεάστηκε από τη βιομηχανία. Είπε ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις μελέτες σε ανθρώπους και ζώα και ότι η προσέγγιση του ΠΟΥ ήταν λογική.

https://www.theguardian.com/us-news/article/2024/aug/13/world-health-organization-pfas-drinking-water-health-guidelines

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο