Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μη τοξικά» μαγειρικά σκεύη: Πότε είναι πραγματικά ασφαλή;

ΑρχικήΟικιακά«Μη τοξικά» μαγειρικά σκεύη: Πότε είναι πραγματικά ασφαλή;
spot_img

Μπορεί να σκέφτεστε πολύ καλά τα υλικά με τα οποία μαγειρεύετε, αλλά να μην δίνετε τόση προσοχή στα υλικά των κατσαρολών και των τηγανιών που έχετε στη διάθεσή σας.

«Μη τοξικά» είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη που κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση αντικολλητικών επιστρώσεων, όπως τα PFAS. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μαγειρικά σκεύη που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, χυτοσίδηρο ή ανθρακούχο ατσάλι – ουσιαστικά όλα τα μαγειρικά σκεύη που δεν έχουν επίστρωση – είναι τα λιγότερο τοξικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Τη δεκαετία του 1940, τα αντικολλητικά τηγάνια εισήλθαν στην αγορά με επικαλύψεις που παρήχθησαν για να αντιστέκονται στο λίπος, το λάδι και το νερό. Οι χημικές ουσίες που κατέστησαν αυτό δυνατό εμπίπτουν στην ομπρέλα των PFAS, είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), τα οποία συνήθως αναφέρονται ως τεφλόν.

Με νέες έρευνες που συνδέουν αυτές τις χημικές ουσίες με τη μείωση της ανοσίας στα παιδιά, τις νεφροπάθειες, τις θυρεοειδοπάθειες και άλλες ανησυχίες για την υγεία, η χρήση των PFOA έχει καταργηθεί σταδιακά από πολλές γραμμές παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία, αν και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί έργο σε εξέλιξη.

Ενώ πολλές εταιρείες σήμερα ισχυρίζονται ότι τα μαγειρικά σκεύη τους είναι απαλλαγμένα από αυτές τις χημικές ουσίες, υπάρχουν περισσότερες επιστρώσεις από το τεφλόν, οπότε ακόμη και αν το αστραφτερό νέο αντικολλητικό τηγάνι σας υποστηρίζει ότι είναι απαλλαγμένο από PTFE ή PFOA, μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει κάποια άλλη χημική ουσία από την οικογένεια PFAS.

Τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη προσφέρονται συχνά ως μη τοξική επιλογή για τους μάγειρες που θέλουν ένα αντικολλητικό σκεύος ή τηγάνι. Τα κεραμικά σκεύη επικαλύπτονται με λεπτά στρώματα διοξειδίου του πυριτίου, το οποίο παράγεται από άμμο. Αυτό δημιουργεί μια λεία, αδιαπέραστη επιφάνεια που είναι «αντικολλητική». Ενώ είναι γενικά απαλλαγμένα από PFOA ή PTFE, μπορεί να μην είναι ανθεκτικά.

Για να διατηρήσετε τα κεραμικά σκεύη σε καλή κατάσταση, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε στις προτεινόμενες θερμοκρασίες, να αποφεύγετε τα θερμοκρασιακά σοκ (όπως το να βάζετε ένα καυτό τηγάνι κάτω από κρύο νερό) και να μην χρησιμοποιείτε ποτέ μεταλλικά σκεύη στην επιφάνεια.

Η μελέτη του Consumer Reports

Η μέτρηση των PFOA και άλλων PFAS στα τηγάνια δεν είναι εύκολη. Μια ομάδα τεχνικών του εργαστηρίου που συνεργάζεται η Consumer Reports, χρησιμοποίησε ένα περιστρεφόμενο εργαλείο για να ξύσει τις επιστρώσεις από 30 δείγματα από κάθε ένα από τα τρία τηγάνια. Στη συνέχεια, οι επιστρώσεις εξετάστηκαν για 96 διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS, πολύ περισσότερες από ό,τι είναι τυπικό.

Αν έχετε σήμερα αντικολλητικό τηγάνι με επίστρωση PTFE και είναι σε καλή κατάσταση, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό να σας εκθέσει σε σημαντικά επίπεδα PFAS. Απλά φροντίστε να μην το ξύσετε με μεταλλικά σκεύη, τα οποία μπορεί να λειάνουν την επιφάνεια, ή να το προθερμάνετε όταν είναι άδειο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων.

Οι ειδικοί του Consumer Reports σε κατσαρόλες και τηγάνια συμφωνούν ότι τα αντικολλητικά τηγάνια που είναι κατασκευασμένα με κεραμικά μπορούν συχνά να αποδίδουν τουλάχιστον το ίδιο καλά με εκείνα με PTFE.

Μερικά κεραμικά τηγάνια βαθμολογήθηκαν με “Άριστα” στη δοκιμή, ενώ πολλά από τα τηγάνια με PTFE έλαβαν επίσης υψηλή βαθμολόγηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο