Και τα λουλούδια του βοτάνου, είναι άραγε επίσης βρώσιμα;
Όταν η ρίγανη, ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά βότανα της Μεσογείου, ανθίζει το καλοκαίρι, τα μικρά λευκά, ροζ και μοβ άνθη της τραβούν τα βλέμματα και αποτελούν πολύτιμη πηγή τροφής για τις μέλισσες. Εμείς μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε το βότανο στα φαγητά μας, όταν το φυτό είναι ανθισμένο; Και τα λουλούδια του, είναι άραγε επίσης βρώσιμα;
- Δείτε επίσης: 21χρονος νοσηλεύτηκε 5 ημέρες στο MEΤROPOLITAN με σαλμονέλωση – Έφαγε σουβλάκι από γνωστό σουβλατζίδικο του Κορυδαλλού
Ναι, η ρίγανη είναι ακόμα βρώσιμη ακόμα και όταν είναι ανθισμένη. Όταν ανθίζει, μάλιστα, αναπτύσσει ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα και έχει ιδιαίτερα πικάντικη γεύση. Τα φύλλα της δεν πικραίνουν κατά την ανθοφορία.
Στη ρίγανη βρώσιμα δεν είναι μόνο τα φύλλα, αλλά και τα άνθη. Είναι κατάλληλα ως διακόσμηση για διάφορα πιάτα και μπαχαρικά για τυρόπηγμα και σαλάτες. Τα λουλούδια δεν πρέπει να μαγειρεύονται, αλλά να πασπαλίζονται φρέσκα πάνω από ζυμαρικά, σούπα ή πίτσα.
Η ρίγανη αρχίζει να ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και συχνά διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η συγκομιδή της ρίγανης κατά την περίοδο της ανθοφορίας
- Δεν χρειάζεται να μαδάτε με κόπο τα μεμονωμένα φύλλα, μπορείτε απλά να κόψετε τους βλαστούς σε πλάτος ενός χεριού πάνω από το έδαφος με κοφτερό ψαλίδι.
- Είναι καλύτερο να μαζεύετε ρίγανη νωρίς το πρωί σε ξηρή μέρα.
- Όταν η ρίγανη ανθίζει, έχει ιδιαίτερα πικάντικη και έντονη γεύση.
- Μετά την περίοδο της ανθοφορίας, η ρίγανη πρέπει να κοπεί ριζικά.
Η ρίγανη στεγνώνει και αποθηκεύεται εύκολα. Για να το κάνετε αυτό, δέστε τα στελέχη σε ένα μικρό μπουκέτο και κρεμάστε το ανάποδα σε σκοτεινό και στεγνό μέρος.