Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τελικά επικίνδυνο να τρώμε τα κουκούτσια του μήλου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι τελικά επικίνδυνο να τρώμε τα κουκούτσια του μήλου;
spot_img

Πόση ποσότητα σπόρων μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα.

Τα μήλα μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε ένα γλυκό. Το να φάτε ένα ή δύο σπόρους κατά λάθος ή να πιείτε χυμό που περιέχει μερικούς θρυμματισμένους, είναι απίθανο να σας δημιουργήσει προβλήματα. Αν όμως ένα άτομο ή ένα ζώο καταναλώσει πολλούς, μπορεί να αρρωστήσει.

Οι σπόροι περιέχουν μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που παράγει κυάνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό. Οι σπόροι άλλων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των βερίκοκων και των αχλαδιών, περιέχουν επίσης την ίδια χημική ουσία.

Είναι η κατανάλωση σπόρων μήλου επικίνδυνη;

Η κατανάλωση μερικών σπόρων μήλου είναι απίθανο να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλεσμένων ή θρυμματισμένων σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από κυάνιο, εάν η δόση είναι αρκετά υψηλή.

Οι σπόροι περιέχουν χαμηλές ποσότητες μιας ένωσης γνωστής ως αμυγδαλίνη. Εάν ένα άτομο συνθλίψει ή μασήσει τους σπόρους, αυτό απελευθερώνει την αμυγδαλίνη στο εσωτερικό τους. Στο στομάχι, η αμυγδαλίνη στη συνέχεια αντιδρά με ένζυμα και παράγει μια τοξίνη γνωστή ως υδροκυάνιο.

Το υδροκυάνιο είναι πολύ δηλητηριώδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να υπάρξουν βλαβερές συνέπειες, ένα άτομο θα πρέπει να φάει μια σημαντική ποσότητα θρυμματισμένων σπόρων μήλου, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί.

Η θανατηφόρα δόση κυανίου είναι περίπου 50-300 χιλιοστόγραμμα (mg). Μια ανάλυση προηγούμενων ερευνών του 2018 αναφέρει ότι ένα άτομο θα πρέπει να φάει περίπου 83-500 σπόρους για να αναπτύξει οξεία δηλητηρίαση από κυάνιο.

Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα κυανίου που θα αρρωστήσει κάποιον εξαρτάται από το σωματικό του βάρος και την ανοχή του. Η ποικιλία του μήλου και η κατάσταση των σπόρων είναι επίσης παράγοντες.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2015 για τα μήλα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε αμυγδαλίνη ήταν υψηλότερη στις ποικιλίες:

  • Golden Delicious
  • Red Delicious
  • Royal Gala
  • Ποικιλίες όπως Braeburn και Egremont Russet είχαν τις χαμηλότερες ποσότητες.

Ο καρπός του μήλου γύρω από τους σπόρους είναι ασφαλής για κατανάλωση και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα μήλα άλλωστε περιέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μάλλον καλή ιδέα να αφαιρείτε εντελώς τους σπόρους από όλα τα μήλα πριν τα δώσετε σε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο