Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε Coca-Cola;
Αν παρακολουθήσατε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, πιθανώς ακούσατε τη διαμάχη σχετικά με την τοξικότητα του Σηκουάνα, η οποία προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τους αγώνες κολύμβησης.
Για να αποτρέψουν τυχόν βακτηριακή μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το E. coli, οι κολυμβητές στράφηκαν στην Coca-Cola. Η ιδέα ήταν ότι το γνωστό αναψυκτικό είχε συστατικά όπως το φωσφορικό οξύ που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τυχόν βακτήρια.
Ωστόσο, το στομάχι σας είναι ήδη αρκετά όξινο, χάρη στο υδροχλωρικό οξύ. Στην πραγματικότητα, το στομάχι σας είναι πιο όξινο από το PH μιας Coca-Cola. Παρόλο που μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Cumhuriyet Science Journal διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά που πωλούνται στην Τουρκία είχαν αντιβακτηριακή δράση κατά βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, η μελέτη αυτή διεξήχθη σε τρυβλία Petri και όχι σε ανθρώπους.
Μπορεί άλλωστε να έχετε δει διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς η Coca-Cola μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει κέρματα, να δημιουργήσει εκρήξεις όταν συνδυάζεται με μέντες Mentos ή ακόμη και να διαβρώσει μέταλλα. Ευτυχώς, ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς που προστατεύουν τα σωθικά σας από το ζαχαρούχο, ανθρακούχο ποτό.
Όμως η κατανάλωση Coca-Cola και άλλων ποτών με ζάχαρη μπορεί να έχει την αρνητική επίδραση στο πεπτικό σας σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases. Όταν πίνετε αναψυκτικά κάθε μέρα, τα βακτήρια του εντέρου σας παράγουν χημικές ουσίες που συνδέονται με την κακή μεταβολική υγεία, την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.
Αυτοί οι μεταβολίτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά όπως η Coca-Cola συνδέονται επίσης με άλλες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό σας σύστημα.
Ορισμένοι αθλητές μπορεί να πιουν μια Coca-Cola μετά από έναν αγώνα για να αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο του οργανισμού τους. Θα βρείτε ακόμη και εθελοντές να μοιράζουν κουτάκια στα τελευταία χιλιόμετρα αγώνων αντοχής όπως το Ironman για να δώσουν στους αθλητές μια ώθηση καφεΐνης και ζάχαρης για να τερματίσουν.
Ωστόσο, η υπερβολική ζάχαρη σε αυτό το αναψυκτικό σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο έντερό σας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η κολίτιδα.
Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition. Αφού παρακολούθησαν περισσότερους από 470.000 ανθρώπους επί 11 χρόνια, εκείνοι που έπιναν έξι αναψυκτικά την εβδομάδα είχαν 83% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνους που απείχαν από αυτά. Ωστόσο, η κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών δεν συνδέθηκε με τον καρκίνο του ήπατος.