Τι ισχυρίζεται η Lidl για τα μπλέ σημάδια στη μοτσαρέλα.
Στα τέλη Ιουλίου, ένας αναγνώστης έστειλε ένα μήνυμα στην Ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα ilfattoalimentare, που δραστηριοποιείται στην ασφάλεια τροφίμων και την ανάλυση προϊόντων σχετικά με τις τιμές και τη νομοθεσία. Το μήνυμα που συνοδεύονταν από φωτογραφίες, αφορούσε μπλέ σημάδια σε μοτσαρέλα που αγόρασε από ένα κατάστημα Lidl.
«Αγαπητοί συντάκτες,
Xθες το βράδυ (25 Ιουλίου) άνοιξα μια σακούλα μοτσαρέλα Milbona χωρίς λακτόζη που αγόρασα από το κατάστημα Lidl στο Legnano το Σάββατο 20/07 με ημερομηνία λήξης 03/08 και αμέσως παρατήρησα ένα μπλε σημάδι. Για προληπτικούς λόγους δεν την έφαγα, αλλά θα ήθελα να καταλάβω τι είναι. Είναι κάτι επικίνδυνο;
ΥΓ: Φροντίζω πάντα να σέβομαι την ψυκτική αλυσίδα, όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας θερμική σακούλα για να μεταφέρω στο σπίτι φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα».
Η απάντηση της Lidl
Μετά από σχεδόν 2 μήνες η Lidl απάντησε στη καταγγελία.
«Σας ευχαριστούμε για την αναφορά σας, την οποία προωθήσαμε αμέσως στον παραγωγό για να διενεργήσει τους κατάλληλους ελέγχους στην παρτίδα παραγωγής και, κατόπιν αυτού, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό που συνέβη, αν και σαφώς δυσάρεστο, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία σας.
Ο αναφερόμενος χρωματισμός συνδέεται σίγουρα με την ανώμαλη ανάπτυξη του Pseudomonas fluorescens, ενός πανταχού παρόντος μικροοργανισμού που δεν είναι παθογόνος για τον άνθρωπο και είναι ευρέως διαδεδομένος στο έδαφος και μπορεί να υπάρχει ακόμη και στο πόσιμο νερό. Το βακτήριο αυτό αποτελεί πιθανό παράγοντα αλλοίωσης πολυάριθμων τροφίμων και, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, όταν αφήνεται σε επαφή με τον αέρα παράγει αυτόν τον χρωματισμό.
Η ανάπτυξή του ευνοείται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες ψύξης (δηλαδή από τη διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας), οι οποίες, λόγω της ιδιαίτερα θερμής εποχής, μπορούν εύκολα να διακυβευθούν ήδη κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το κατάστημα στο σπίτι.
Η επαφή με τον αέρα και η διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας είναι στην πραγματικότητα οι παράγοντες που πυροδοτούν, επομένως η σωστή συντήρηση των προϊόντων, ιδίως εκείνων που δεν καταναλώνονται με το άνοιγμα, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους. Επιπλέον, ελέγχθηκαν και πρόσθετα δείγματα του προϊόντος που φυλάσσονταν σε ψυκτική αποθήκη σε θερμοκρασία 4°C. Τα ανοιχτά δείγματα δεν παρουσίασαν καμία οργανοληπτική αλλοίωση».