Επίδραση της προσβολής από Halyomorpha halys στη φυσικοχημική σύνθεση και στα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των καρπών της ελιάς και των ελαιολάδων.
Το Halyomorpha halys είναι ένα έντομο ιθαγενές της ανατολικής Ασίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλη την Ευρώπη ( ήδη στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός από το 2020) και μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη γεωργική παραγωγή. Η βλάβη σχετίζεται κυρίως με την τροφική δραστηριότητα που μπορεί να λάβει χώρα σε διάφορα φυτικά όργανα. Οι πιο σημαντικές προσβολές σημειώνονται την περίοδο του φθινοπώρου, όταν το έντομο δυσκολεύεται να βρει άλλες πηγές τροφής, όπως σταφύλια, αχλάδια, μήλα. Έτσι οι ελιές γίνονται μια ελκυστική τροφή.
Η ζημιά του H. halys στη γεωργική παραγωγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ελιάς, όχι μόνο μειώνοντας ποσοτικά την παραγωγή, αλλά και βλάπτοντας την ποιότητα των παραγόμενων ελαίων. Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο στο ACS Food Science & Technology , αξιολογήθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις ελιές των ποικιλιών «Dritta» και «Leccino» και οι επιπτώσεις στα χημικά, φυσικοχημικά και αισθητηριακά χαρακτηριστικά των ελαίων που προέρχονται από τις κατεστραμμένες ελιές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα έλαια που προέρχονται από προσβεβλημένες ελιές είχαν χαμηλότερη ποιότητα και λιγότερες θετικές γευστικές ενώσεις και, σύμφωνα με τους γευστικούς ελεγκτές, είχαν πιο αρνητική αισθητηριακή αντίληψη από τα έλαια από δέντρα που δεν επηρεάστηκαν από τα έντομα. Σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε φαινόλες, τοκοφερόλες, βιοδραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες και θετικούς περιγραφικούς παράγοντες (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) στην οργανοληπτική γεύση. Επιπλέον, τα έλαια που ελήφθησαν από τις κατεστραμμένες ελιές εμφάνισαν οργανοληπτικά ελαττώματα, κυρίως μούχλα, σε σύγκριση με έλαια που προέρχονται από υγιείς δρύπες.