Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόδεντρα: Η ζημιά που προκαλούν οι “βρωμεροί κοριοί” (Halyomorpha halys) – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕλαιόδεντρα: Η ζημιά που προκαλούν οι "βρωμεροί κοριοί" (Halyomorpha halys) – Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Επίδραση της προσβολής από Halyomorpha halys στη φυσικοχημική σύνθεση και στα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των καρπών της ελιάς και των ελαιολάδων.

 Το Halyomorpha halys είναι ένα έντομο ιθαγενές της ανατολικής Ασίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλη την Ευρώπη ( ήδη στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός από το 2020) και μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη γεωργική παραγωγή. Η βλάβη σχετίζεται κυρίως με την τροφική δραστηριότητα που μπορεί να λάβει χώρα σε διάφορα φυτικά όργανα. Οι πιο σημαντικές προσβολές σημειώνονται  την περίοδο του φθινοπώρου, όταν το έντομο δυσκολεύεται να βρει άλλες πηγές τροφής, όπως σταφύλια, αχλάδια, μήλα. Έτσι οι ελιές γίνονται μια ελκυστική τροφή.

Η ζημιά του H. halys στη γεωργική παραγωγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ελιάς, όχι μόνο μειώνοντας ποσοτικά την παραγωγή, αλλά και βλάπτοντας την ποιότητα των παραγόμενων ελαίων. Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο στο ACS Food Science & Technology , αξιολογήθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις ελιές των ποικιλιών «Dritta» και «Leccino» και οι επιπτώσεις στα χημικά, φυσικοχημικά και αισθητηριακά χαρακτηριστικά των ελαίων που προέρχονται από τις κατεστραμμένες ελιές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα έλαια που προέρχονται από προσβεβλημένες ελιές είχαν χαμηλότερη ποιότητα και λιγότερες θετικές γευστικές ενώσεις και, σύμφωνα με τους γευστικούς ελεγκτές, είχαν πιο αρνητική αισθητηριακή αντίληψη από τα έλαια από δέντρα που δεν επηρεάστηκαν από τα έντομα. Σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε φαινόλες, τοκοφερόλες, βιοδραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες και θετικούς περιγραφικούς παράγοντες (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) στην οργανοληπτική γεύση. Επιπλέον, τα έλαια που ελήφθησαν από τις κατεστραμμένες ελιές εμφάνισαν οργανοληπτικά ελαττώματα, κυρίως μούχλα, σε σύγκριση με έλαια που προέρχονται από υγιείς δρύπες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο