Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
25.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θάνατος 29χρονου από υψηλή δόση καφεΐνης – Προειδοποίηση των αρχών για τα μέγιστα επίπεδα πρόσληψης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘάνατος 29χρονου από υψηλή δόση καφεΐνης - Προειδοποίηση των αρχών για τα μέγιστα επίπεδα πρόσληψης
spot_img

FSA και FSS εκδίδουν οδηγίες για την καφεΐνη στα συμπληρώματα διατροφής.

Η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να παρέχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σε πολλούς ανθρώπους. Η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης είναι έως και 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για υγιείς ενήλικες. Ωστόσο η υπερδοσολογία καφεΐνης μπορεί να είναι και θανατηφόρα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αλλά και να προκαλέσουν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς μέχρι και επιληπτικές κρίσεις. Η κατανάλωση υψηλών δόσεων καφεΐνης σε τακτική βάση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία, διέγερση, αίσθημα παλμών, διάρροια και ανησυχία. Τα άτομα με πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να εμφανίσουν επιδεινωμένη ψύχωση. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη ή που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Για αυτούς τους λόγους αλλά και εξαιτίας του θανάτου 29χρονου από υψηλή δόση καφεΐνης, οι Υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας  Food Standards (FSA) και Food Standards Scotland (FSS) εξέδωσαν χθες οδηγίες σχετικά με την καφεΐνη στα συμπληρώματα για την προώθηση της ασφαλούς κατανάλωσης και παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης.

Η καθοδήγηση δημιουργήθηκε μετά από μια περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο 29χρονος γυμναστής Τομ Μάνσφιλντ και πατέρας δυο παιδιών, πέθανε αφού υπολόγισε λάθος την ποσότητα της σκόνης καφεΐνης που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει. Ο ιατροδικαστής John Gittins είπε ότι η αιτία θανάτου ήταν η τοξικότητα από την καφεΐνη ( στο αίμα του είχε επίπεδα καφεΐνης 392 mg ανά λίτρο αίματος) καθώς η δόση που πήρε ήταν ισοδύναμη με έως και 200 ​​φλιτζάνια καφέ.  Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Μάνσφιλντ αισθάνθηκε αμέσως να τον πονάει το στήθος του και να παραπονιέται ότι η καρδιά του χτυπούσε γρήγορα μετά την κατανάλωση του προϊόντος. Λίγα λεπτά αργότερα, αφού πήγε να ξαπλώσει, άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Η σύζυγός του Σουζάνα ειδοποίησε τους γείτονες και την οικογένειά του και κάλεσε ασθενοφόρο, Οι διασώστες προσπάθησαν να τον αναζωογονήσουν για 45 λεπτά, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο Glan Clwyd στο Bodelwyddan, στο Denbighshire. Ο λάθος υπολογισμός της ποσότητας στη σκόνη καφεΐνης αποδόθηκε στο γεγονός ότι η ζυγαριά που χρησιμοποίησε για να μετρήσει τη σκόνη, είχε εύρος ζύγισης από 2 gr εως 5 κιλά, ενώ προσπαθούσε να ζυγίσει μια συνιστώμενη δόση 60-300 mg.

Σύμφωνα με την FSA και το FSS έρευνα που έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναζητούσαν οδηγίες δοσολογίας στα συμπληρώματα, με το 20% να λέει ότι δεν διαβάζει την ετικέτα. Η έρευνα σχετικά με τη στάση των καταναλωτών απέναντι στα συμπληρώματα αποκάλυψε επίσης ότι πολλοί καταναλωτές έχουν περιορισμένη ή καθόλου γνώση της καφεΐνης στα συμπληρώματα διατροφής. 

Η FSA και η FSS συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προσέχουν την πρόσληψη καφεΐνης όταν χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα με καφεΐνη θα πρέπει να υπολογίζονται παράλληλα με άλλες πηγές καφεΐνης, όπως ο καφές, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά. Η πρόσληψη καφεΐνης έως και 400 mg την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ενήλικες. Ένα όριο των 200 mg την ημέρα συνιστάται για όσες είναι έγκυες. 

«Ενώ η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά σε πολλά προϊόντα διατροφής, έχουμε στοιχεία ότι οι άνθρωποι αγνοούν τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης σε ορισμένα συμπληρώματα και τον κίνδυνο που μπορεί να εγκυμονούν. Τα καθαρά και εξαιρετικά συμπυκνωμένα συμπληρώματα καφεΐνης, όπως η σκόνη καφεΐνης, μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρά, επομένως θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες δόσης στην ετικέτα και να χρησιμοποιείτε κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακριβής. Εάν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρενέργειες καφεΐνης, όπως αϋπνία και διέγερση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουν από τα συμπληρώματα, επιπλέον των άλλων συστατικών της διατροφής τους. Συνιστούμε επίσης στις έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης στα 200 mg (που ισοδυναμεί περίπου με δύο φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ ή μια κούπα καφέ φίλτρου) και να ελέγξουν την ετικέτα για μια προειδοποίηση ότι το προϊόν μπορεί να είναι ακατάλληλο. Υπενθυμίζουμε επίσης στις επιχειρήσεις την ευθύνη τους να παρέχουν ασφαλή τρόφιμα και να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης και σύνθεσης των τροφίμων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι τρώνε», δήλωσε ο καθηγητής Robin May, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος, του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο