Τα απογοητευτικά ευρήματα εργαστηριακών δοκιμών σε έτοιμες σούπες λαχανικών.
Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την γαλλική οργάνωση καταναλωτών, Que Choisir αναλύθηκαν 40 έτοιμες σούπες διαφόρων κατηγοριών και εμπορικών σημάτων (βιολογικές και μη), και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά από διατροφικής άποψης.
Στόχος της ανάλυσης ήταν να εξεταστούν τα επίπεδα αλατιού, η παρουσία προσθέτων, αρωματικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, καθώς και η περιεκτικότητα σε λαχανικά και φυτικές ίνες. Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στην ποιότητα των προϊόντων, ενώ πολλά από αυτά είχαν εμφανή χαρακτηριστικά υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Περιεκτικότητα σε λαχανικά
Η περιεκτικότητα σε λαχανικά ήταν ένα από τα πιο απογοητευτικά σημεία της ανάλυσης. Από τα 40 προϊόντα, τα 12 περιείχαν λιγότερο από 30% λαχανικά, με κύρια συστατικά τις πατάτες και το νερό. Η χειρότερη σούπα, η κρεμοσούπα 12 λαχανικών της Royco, είχε μόλις 9,7% λαχανικά, ενώ η καλύτερη, η κατεψυγμένη βιολογική σούπα 9 λαχανικών της Picard, είχε 75%. Σημαντικές θέσεις στην κατάταξη πήραν επίσης η κατεψυγμένη κρεμοσούπα 5 λαχανικών της Auchan και οι φρέσκες σούπες των MarcelBio, La Potagère και Carrefour.
Πρόσθετα και αρωματικές ύλες
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα ήταν η ευρεία χρήση προσθέτων και αρωματικών ουσιών στις περισσότερες σούπες. Αυτές οι ουσίες συχνά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την έλλειψη πρώτων υλών ή τη μέτρια ποιότητα των προϊόντων.
Μόνο οι κατεψυγμένες σούπες της Picard και της Auchan, καθώς και μερικές φρέσκες σούπες, ήταν απαλλαγμένες από πρόσθετα και αρωματικές ουσίες. Οι περισσότερες υπόλοιπες σούπες περιείχαν τροποποιημένο άμυλο (για να «ομογενοποιηθεί» η υφή), ενώ η αφυδατωμένη σούπα 9 οσπρίων της Knorr περιείχε το πρόσθετο βουτυλοϋδροξυανισόλη (Ε320), το οποίο θεωρείται δυνητικά καρκινογόνο και καλό είναι να αποφεύγεται.
Αρωματικές ύλες εντοπίστηκαν σε σχεδόν τις μισές σούπες, με το 5% να περιέχει τουλάχιστον δύο. Πολλές σούπες δεν ανέφεραν καν τον τύπο των αρωματικών ουσιών, ενώ άλλες απλά ανέγραφαν «αρωματικές ύλες», χωρίς να διευκρινίζουν αν είναι φυσικές ή συνθετικές.
Περιεκτικότητα σε αλάτι και φυτικές ίνες
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα ήταν η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Κατά μέσο όρο, οι σούπες περιείχαν 1,55 γραμμάρια αλατιού ανά μερίδα (250 ml), το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η αφυδατωμένη σούπα 9 οσπρίων της Knorr ήταν η πιο αλατισμένη, καλύπτοντας έως και το 38% της ημερήσιας πρόσληψης σε μια μερίδα. Αντίθετα, το λιγότερο αλατισμένο προϊόν ήταν η κατεψυγμένη σούπα της Picard, με μόλις 13% της ημερήσιας πρόσληψης.
Οι φυτικές ίνες, που είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, βρέθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε πολλές από τις σούπες. Οι ποσότητες κυμαίνονταν από 0,4 έως 3,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι ένα μπολ σούπας (250 ml) καλύπτει από 4% έως 32% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες. Οι σούπες της Picard και της Auchan ξεχώρισαν και σε αυτό τον τομέα, ενώ οι σούπες της Royco βρέθηκαν και πάλι στην τελευταία θέση της κατάταξης.
Παρουσία φυτοφαρμάκων
Η έρευνα ανίχνευσε ίχνη φυτοφαρμάκων σε αρκετές από τις σούπες, με 9 συμβατικές και 11 βιολογικές σούπες να είναι καθαρές από φυτοφάρμακα. Σε 16 προϊόντα βρέθηκαν ίχνη μη ποσοτικοποιήσιμων υπολειμμάτων, ενώ 4 σούπες εμφάνισαν μετρήσιμα υπολείμματα. Αν και οι συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 4 από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν είναι απαγορευμένες στην ΕΕ.
https://www.quechoisir.org/actualite-soupes-de-legumes-video-ou-sont-les-legumes-n131634