Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
24.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται δημοφιλή βρεφικά και παιδικά μπουκάλια/θερμός λόγω απελευθέρωσης τοξικής ουσίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται δημοφιλή βρεφικά και παιδικά μπουκάλια/θερμός λόγω απελευθέρωσης τοξικής ουσίας
spot_img

Τα παιδιά και κυρίως όσα είναι κάτω των 3 ετών, είναι πιο ευάλωτα στην τοξικότητα του αλουμινίου.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση παιδικών μπουκαλιών Ingela P.Arrhenius μάρκας VILAC. Όπως διαπιστώθηκε τα μπουκάλια απελευθερώνουν αλουμίνιο μετά από επαφή με οξύ,  συνεπώς δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι αρχές συνιστούν σε όσους το έχουν ήδη αγοράσει να μην τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς.

Λόγω της μετανάστευσης αλουμινίου ανακαλείται ολόκληρη η παραγωγή με κωδικό 3048700077608 και αριθμό παρτίδας 26349. Για τον ίδιο λόγο  ανακαλούνται και τα βρεφικά παιδικά θερμός Michelle Carlslund της vilac, REFERENCE 8548 με κωδικό 3048700085481 και αριθμό παρτίδας 26349.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών, που προκύπτουν από την πρόσληψη αλουμινίου περιλαμβάνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο αιμοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και τα οστά. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς και εμφανίζεται σε πολλά τρόφιμα. Τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν αλουμίνιο αντιπροσωπεύουν μια ανθρωπογενή πηγή διαιτητικού αλουμινίου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, έχει καθορίσει μια εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, με βάση την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) που καθορίζεται σε 1 mg/kg σωματικού βάρους για όλες τις ομάδες ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις το TWI ξεπερνιέται σημαντικά, ανάλογα με το υλικό που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα και το ίδιο το φαγητό. Σε υγιή άτομα, ο τοξικολογικός κίνδυνος του αλουμινίου είναι περιορισμένος λόγω της κακής απορρόφησης και της ταχείας απέκκρισης. Οι ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην στοματική τοξικότητα του αλουμινίου είναι αυτές με μειωμένη νεφρική απεκκριτική ικανότητα: ηλικιωμένοι, παιδιά κάτω των 3 ετών, άτομα με νεφρική νόσο και έγκυες γυναίκες  Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνου (BfR) συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση δοχείων ή πιάτων αλουμινίου για όξινα ή αλατισμένα τρόφιμα όπως πορτοκαλάδα, τσάι, χυμός μήλου και ντοματοχυμός.

Η μόλυνση των τροφίμων από αλουμίνιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εξεύρεση σχέσεων μεταξύ της πρόσληψης αλουμινίου και ορισμένων σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η νεφροπάθεια, η διαταραχή των οστών, ο καρκίνος του μαστού και θεωρείται επίσης νευροτοξίνη. Τα άλατα αργιλίου μπορούν να συσσωρευτούν από το έντερο και τους διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς (κόκκαλα, παραθυρεοειδής, και εγκέφαλος). Επίσης το αλουμίνιο επηρεάζει ποικιλόμορφα το ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο