ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤούρτα με τοξικό φυτοφάρμακο - Άμεση ανάκληση και ενημέρωση καταναλωτών

Τούρτα με τοξικό φυτοφάρμακο – Άμεση ανάκληση και ενημέρωση καταναλωτών

3 λεπτά ανάγνωσης

Ανακαλείται τούρτα λόγω υψηλής ποσότητας του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Oxamyl.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση τούρτας από τον κολοσσό λιανικής και μεγαλύτερο σουπερμάρκετ της χώρας  Leclerc με μερίδιο αγοράς 22,4% με τζίρο άνω των 60 δις ευρώ το 2023. Πρόκειται για το προϊόν “Τούρτα φρούτων CHAMBORD» 20 ατόμων συσκευασμένο σε πλαστικό κουτί. Η τούρτα περιέχει το φυτοφάρμακο Oxamyl (η δραστική ουσία εντοπίστηκε στις φράουλες) σε περιεκτικότητα που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. 

- Advertisement -

Το Oxamyl έχει απαγορευτεί για χρήση στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2023 και αυτό σημαίνει ότι ότι κάποιοι αγρότες το χρησιμοποιούν ακόμα είτε ότι οι φράουλες είναι εισαγόμενες από χώρα εκτός ΕΕ. Το Οxamyl είχε ήδη απαγορευτεί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και είναι εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο είτε καταπίνεται είτε εισπνέεται είτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα.  Το νέο όριο για την παρουσία του φυτοφαρμάκου στις φράουλες που θεσπίστηκε στις αρχές του 2024 είναι 0,001 mg/Kg. Σύμφωνα με τη  νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, το Oxamul ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους χρόνιας έκθεσης από ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, καθώς και κινδύνους οξείας έκθεσης για ευρύ φάσμα βασικών προϊόντων.

Η δραστική αυτή ουσία χρησιμοποιείται και σε δηλητηριασμένα δολώματα που το έχει αναγάγει σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των κατοικίδιων και των άγριων ζώων, αλλά και για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

- Advertisement -

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από το Oxamyl περιλαμβάνουν: κακουχία, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση, πονοκέφαλο, σιελόρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, μύση με θολή όραση, ασυντονισμό, μυϊκές συσπάσεις και μπερδεμένη ομιλία – αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με σοβαρή δηλητηρίαση.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών