Στρατηγικές για την πρόληψη προσβολής τροφίμων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια
Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι στελέχη βακτηρίων που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να επιβιώνουν ή να αναπτύσσονται παρά την παρουσία αντιβιοτικών που κανονικά θα τα σκότωναν ή θα ανέστειλαν την ανάπτυξή τους. Αυτή η αντίσταση εμφανίζεται μέσω γενετικών αλλαγών, που συχνά επιταχύνονται από την υπερβολική ή κακή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και τη γεωργία. Ως αποτέλεσμα, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτά τα βακτήρια γίνονται πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τη θεραπεία με αντιβιοτικά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηριακής αντοχής και οι καλές γεωργικές πρακτικές χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές .
Η πρόληψη προσβολής τροφίμων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια περιλαμβάνει έναν συνδυασμό υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, αυστηρών πρακτικών ασφάλειας τροφίμων και αυστηρών ρυθμιστικών μέτρων.
Υπεύθυνη Χρήση Αντιβιοτικών
Η διαχείριση αντιβιοτικών στη γεωργία σημαίνει περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία μόνο όταν είναι απαραίτητο για τη θεραπεία λοιμώξεων. Τα ζώα θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι άρρωστα, ή για την πρόληψη ασθενειών σε ζώα που κινδυνεύουν. Η χρήση αντιβιοτικών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την προαγωγή της ανάπτυξης ή την πρόληψη ασθενειών σε κατά τα άλλα υγιή ζώα ή ομάδες ζώων.
Αντί της χορήγησης αντιβιοτικών, η εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων όπως τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των ζώων χωρίς να συμβάλλουν στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.
Διαβάστε επίσης: Αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης βακτηρίων που παρουσιάζουν αντοχή στα αντιβιοτικά
Αυστηρές Πρακτικές Ασφάλειας Τροφίμων
Τα ανθεκτικά βακτήρια που μεταφέρονται από ζώα μπορούν να μολύνουν διάφορα τρόφιμα. Το κρέας και τα πουλερικά μπορεί να μολυνθούν κατά τη σφαγή και την επεξεργασία. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια όταν τα ζωικά απόβλητα εξαπλώνονται στο περιβάλλον, όπως μέσω του νερού άρδευσης ή των λιπασμάτων.
Η διασφάλιση καλών πρακτικών υγιεινής σε όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι, βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Αυτό περιλαμβάνει τακτικό καθαρισμό και απολύμανση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.
Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές να μολυνθούν από τρόφιμα που περιέχουν παθογόνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι χαμηλός υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι κατάλληλες πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων.
Η εφαρμογή των οδηγιών «Καθαρισμός, Διαχωρισμός, Μαγείρεμα και Ψύξη» μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών, τη διατήρηση του ωμού κρέατος ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα, το μαγείρεμα στις σωστές θερμοκρασίες και την έγκαιρη κατάψυξη.
Ισχυρά ρυθμιστικά μέτρα
Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί υγείας θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τη χρήση αντιβιοτικών και τα πρότυπα αντοχής τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε ζωικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η συλλογή αυτών των δεδομένων βοηθά στην κατανόηση των «τάσεων αντίστασης, της νέας ή αναδυόμενης αντίστασης, των ανθεκτικών βακτηρίων που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους και ποιες ομάδες ανθρώπων βρίσκονται κίνδυνος και γιατί». Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των προσπαθειών που αποσκοπούν στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και των ανθεκτικών βακτηρίων. Οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστικοί φορείς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών, τα τμήματα υγείας, η βιομηχανία και το κοινό βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα.
Η εφαρμογή και η επιβολή κανονισμών που περιορίζουν τη χρήση αντιβιοτικών στη γεωργία και προωθούν τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας.
Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση των Καταναλωτών
Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και η προώθηση πρακτικών ασφαλούς χειρισμού τροφίμων μπορεί να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές . Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των ετικετών των τροφίμων και την επιλογή προϊόντων από πηγές που ακολουθούν υπεύθυνες πρακτικές χρήσης αντιβιοτικών.