Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι πολύς για να μπορεί να τραφεί από τη Γη μετά το 2050

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟ παγκόσμιος πληθυσμός είναι πολύς για να μπορεί να τραφεί από τη Γη μετά το 2050
spot_img

Οι επιστήμονες θέτουν το όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να ταΐσει η Γη – 10 δισεκατομμύρια – μέγιστο!

Υπάρχουν όρια στην ικανότητα της Γης να θρέψει την ανθρωπότητα. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους με τη μέγιστη απόδοση (που σημαίνει αν ΟΛΟΙ στον πλανήτη συμφωνήσουν να γίνουν χορτοφάγοι), η γεωργική γη του κόσμου δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερους από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον κοινωνιοβιολόγο του Χάρβαρντ, Έντουαρντ Γουίλσον.

«Εάν όλοι συμφωνούσαν να γίνουν χορτοφάγοι, αφήνοντας ελάχιστα ή καθόλου για τα ζώα, τα σημερινά 1,4 δισεκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης (3,5 δισεκατομμύρια στρέμματα) θα υποστήριζαν περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά. Υπάρχει ελάχιστος χώρος για ευελιξία. «Οι περιορισμοί της βιόσφαιρας είναι σταθεροί», όπως το θέτει ο κ. Wilson.

Οι δυτικές διατροφικές συνήθειες στραγγίζουν τον πλανήτη

Είναι απίθανο όλοι να συμφωνήσουν να σταματήσουν να τρώνε κρέας, οπότε το πραγματικό όριο είναι χαμηλότερο. Αν όλοι μοιράζονταν τη διατροφή του μέσου Αμερικανού, ο κόσμος θα μπορούσε να ταΐσει μόλις 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το κρέας είναι μια πολύ αναποτελεσματική πηγή τροφής

Ο λόγος που ο κόσμος θα μπορούσε να ταΐσει έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αν δεν τρώγαμε κρέας είναι ότι απαιτείται περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή κρέατος από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Για παράδειγμα, χρειάζεται 75 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή κρέατος από καλαμπόκι. Και υπολογίζεται ότι χρειάζονται 2-3 θερμίδες ορυκτών καυσίμων για να παραχθεί 1 θερμίδα πρωτεΐνης από σόγια ή σιτάρι. Για το βόειο κρέας χρειάζονται 54 θερμίδες καυσίμου για να παραχθεί 1 θερμίδα πρωτεΐνης.

Η επισιτιστική κρίση έρχεται – και μάλιστα πιο γρήγορα από την κλιματική αλλαγή

Στο βιβλίο του «Η επερχόμενη πείνα: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε», ο καθηγητής Τζούλιαν Κριμπ προειδοποιεί ότι ο κόσμος έχει αγνοήσει μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν μια επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Και ότι γίνεται γρήγορα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cribb, οι ελλείψεις νερού, γης και ενέργειας σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τον πληθυσμό και την οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων γύρω στο 2050. Η έλλειψη τεχνολογίας και γνώσης θα προσθέσει στην κρίση.

Οι τιμές των τροφίμων θα εκτοξευθούν στα ύψη

Ως μέρος της επισιτιστικής κρίσης, οι τιμές των τροφίμων όπως το καλαμπόκι και το ρύζι είναι πιθανό να αυξηθούν γρήγορα – κατά 180 και 130 τοις εκατό, αντίστοιχα, έως το 2030.

Η Γη χάνει ένα βασικό θεμέλιο για την παραγωγή τροφίμων: το φυτόχωμα

Θα χρειαστεί να διπλασιάσουμε την παραγωγή τροφίμων για να τροφοδοτήσουμε την ανθρωπότητα. Όμως οι βασικοί πόροι για την παραγωγή τροφίμων γίνονται σπάνιοι. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή χάνει 75 δισεκατομμύρια τόνους φυτικού εδάφους ετησίως.

Το φυτόχωμα είναι το ανώτερο 5-20 cm του εδάφους με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οργανικής ουσίας και μικροοργανισμών.

Το ένα τρίτο του εδάφους χάθηκε μέσα σε 40 χρόνια

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι έχουμε χάσει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εδάφους τα τελευταία 40 χρόνια – και η απώλεια συμβαίνει με αυξανόμενο ρυθμό.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται μαζικά: «Για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση από έναν αυξανόμενο πληθυσμό, θα χρειαστεί να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα τα επόμενα 40 χρόνια από αυτά που έχουν παραχθεί τα προηγούμενα 8.000 χρόνια», αναφέρει ο Jason Clay, Senior Vice President WWF.

Μια ωρολογιακή βόμβα – κυριολεκτικά

Εκτός από τα προφανή προβλήματα του λιμού, η έλλειψη τροφίμων είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως συγκρούσεις, μαζική μετανάστευση, ακόμη και πόλεμο. Στο μέλλον, είναι πιθανό να διεξαχθούν πόλεμοι για την πρόσβαση σε πόρους τροφής και νερού, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Usha Haley, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Βιρτζίνια.

Τελειώνει το φαγητό – και μαζί του ο πλανήτης

Δεν είναι μόνο το φαγητό που μας τελειώνει. Η ανθρώπινη κατανάλωση και η αύξηση του πληθυσμού ασκούν πίεση στην αναγεννητική ικανότητα της φύσης σε όλη τη βιόσφαιρα, δηλαδή βασικά όλα τα οικοσυστήματα. Εκμεταλλευόμαστε τα οικοσυστήματα της Γης πέρα ​​από τα όριά τους και παράγουμε περισσότερα απόβλητα από όσα μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης. Αυτήν τη στιγμή υπερεκμεταλλευόμαστε τη Γη κατά περίπου 75 τοις εκατό και θα χρειαστούμε το ισοδύναμο δύο πλανητών μέχρι το 2030, εκτός εάν γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο