Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φθινόπωρο, τρωκτικά και ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦθινόπωρο, τρωκτικά και ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Τα τρωκτικά φέρουν περισσότερες από 60 άκρως επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες

Τα τρωκτικά είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της βιομηχανίας τροφίμων, ειδικά όταν το φθινόπωρο, που η αλλαγή του καιρού τα κάνει να αναζητούν ζεστασιά, καταφύγιο και φαγητό.  

Το μεγάλο κύμα εμφάνισης τρωκτικών παρουσιάζεται με τα πρώτα κρύα, προειδοποίησε ο Jerry Heath της Industrial Fumigant Co, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, διευθυντές και υπαλλήλους εγκαταστάσεων τροφίμων.

Μια μόλυνση από τρωκτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη στο κλείσιμο της, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω περιττωμάτων τρωκτικών!

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα τρωκτικά είναι γνωστό ότι μολύνουν – ή καταναλώνουν – περίπου το 20 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων. Επιπλέον, μπορούν να φέρουν περισσότερες από 60 άκρως επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν τα τρωκτικά «Νο. 1 δημόσιο εχθρό» για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και ποτών. Η Salmonella, η Listeria και η E. coli είναι από τις τροφιμογενείς ασθένειες που μπορούν να μεταφέρουν τα τρωκτικά. Οι τροφιμογενείς ασθένειες όπως αυτές μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ανθρώπινης υγείας, ακόμα και θάνατο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως – δηλαδή 1 στους 6 Αμερικανούς κάθε χρόνο, ενώ αυτές οι ασθένειες έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους.

Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι υπάλληλοί τους είναι εκπαιδευμένοι σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν τις προσβολές από τρωκτικά και επίσης τι πρέπει να κάνουν για να τις αποτρέψουν αλλά και να προστατευτούν.

Πού κρύβονται τα τρωκτικά;
Παραδόξως, η πρώτη γραμμή επίθεσης αυτή την εποχή δεν είναι σε εσωτερικούς χώρους αλλά σε εξωτερικούς. Δηλαδή, συγκροτήματα που οριοθετούνται από χωράφια, δασώδεις περιοχές, θάμνους, σάπια φύλλα, ποτάμια, κολπίσκους μεταξύ άλλων.

Ο Heath είπε ότι η Walmart βρήκε τρωκτικά να εισέρχονται με παραδόσεις από εξωτερικούς χώρους από πολλά άλλα ύποπτα μέρη. Μερικοί μάλιστα προειδοποιούν να αποφεύγετε να κρατάτε μια πόρτα ανοιχτή περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Πιο επικίνδυνος ο αρουραίος ή το ποντίκι;
Όσο για τη διαφορά μεταξύ αρουραίων και ποντικών, τα ποντίκια του σπιτιού είναι στην πραγματικότητα χειρότερα παράσιτα μέσα στα κτίρια από τους αρουραίους. Κατ’ αρχήν είναι πιο πολλά. Επιπλέον, επειδή ένα ποντίκι είναι πολύ μικρότερο από έναν αρουραίο, μπορεί να βρει περισσότερα ανοίγματα σε ένα κτίριο.

Έχουν επίσης υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής, που επιτρέπει σε μεγαλύτερους πληθυσμούς να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Και μπορούν να επιβιώσουν μόνο με φαγητό! Δεν χρειάζονται νερό, κάτι που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται περισσότερες περιοχές σε μια αποθήκη ή ένα κέντρο επεξεργασίας.

Ύπουλοι εισβολείς

Σύμφωνα με τον FDA, τα τρωκτικά εισέρχονται στα προϊόντα αφού εισέλθουν στις εγκαταστάσεις μέσω ρωγμών ή οπών στους τοίχους, κενά γύρω από πόρτες, παράθυρα, καθώς και από τα θεμέλια, τη στέγη ή τον εξαερισμό, τα δομικά ανοίγματα και τις σωληνώσεις.

Το κενό κάτω από τις πόρτες είναι το πιο κοινό σημείο εισόδου για τα ποντίκια. Ελκύονται από χώρους αποθήκευσης υψηλής υγρασίας όπου τα τρόφιμα δεν είναι σωστά σφραγισμένα και, γενικά, από χώρους που δεν είναι καθαροί και οργανωμένοι.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε αρκετούς κάδους απορριμμάτων ή συμπιεστές, με καπάκια, για να δυσκολεύεται τα τρωκτικά.

Η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι επίσης πολύ σημαντική. Τόσο για τη προσταστία τους όσο και για την αναχαίτιση των εισβολέων. Μια σειρά από δολωματικούς σταθμούς μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Ένας δολωματικός σταθμός τρωκτικών είναι ένα μικρό, συνήθως πλαστικό, κουτί με τρύπα που επιτρέπει την είσοδο των τρωκτικών. Μέσα στο κουτί υπάρχει ένα εξαιρετικά τοξικό δόλωμα, οπότε τυχόν τρωκτικά που καταναλώνουν το δόλωμα θα πεθάνουν. Πολλά τρωκτικά μεταφέρουν επίσης το δόλωμα πίσω στη φωλιά τους όπου θα το μοιραστούν με άλλους και θα εξολοθρευτεί έτσι όλη η κοινότητα.

Κι αν κάποιο ποντίκι τα καταφέρει και μπει;


Εάν ένα ποντίκι εντοπιστεί σε εσωτερικό χώρο, τοποθετήστε μερικές παγίδες με κόλλα και απομονώστε την περιοχή όπου το είδατε. Ίσως έτρεχε κάτω από κάποιες παλέτες, για παράδειγμα. Εάν συμβαίνει αυτό, περιβάλλετε τις παλέτες με τις παγίδες κόλλας.

Προσδιορίστε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, εστιάζοντας σε περιοχές όπου έχετε δει περιττώματα ποντικιού ή άλλα σημάδια προσβολής από ποντίκια. Τοποθετήστε επίσης σωστά τις παγίδες. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να συναντήσει ένα τρωκτικό την παγίδα, τοποθετήστε παγίδες κάθετα στον τοίχο, με την πλευρά του δολώματος προς τον τοίχο.

Τα δολώματα μυοκτονίας πρέπει να ανανεώνονται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αρχικός πληθυσμός, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος. Θα χρειαστεί χρόνος για να δελεαστεί κάθε ποντίκι να αλληλεπιδράσει και να δεσμευτεί σε μία από τις συσκευές ελέγχου.

Τα πτώματα ποντικιών πρέπει να απομακρύνονται άμεσα με τη χρήση γαντιών.

Τι είναι ο υποκαπνισμός;

Ο υποκαπνισμός (fumigation) των αποθηκών εφαρμόζεται κυρίως σε αποθήκες που φυλάσσουν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβακόσπορο, αλεύρι και άλλα δημητριακά.
Ο υποκαπνισμός των χύδην αλλά και των συσκευασμένων προϊόντων γίνεται μόνο από ειδικούς στην καταπολέμηση των τρωκτικών και παρασίτων, διότι η χρήση της φωσφίνης εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για άτομα που δεν γνωρίζουν την κατάλληλη διαδικασία.

Ο υποκαπνισμός γίνεται αφού πρώτα επικαλυφθούν τα χύδην ή συσκευασμένα προϊόντα με αεροστεγή πλαστικά φύλλα ή σφραγιστεί αεροστεγώς ολόκληρη η αποθήκη.

Αναλόγως του μεγέθους της αποθήκης και του προϊόντος, τοποθετείται η αναγκαία ποσότητα φωσφίνης, ο χώρος σφραγίζεται με προειδοποιητικό σήμα και ανοίγει για εξαερισμό τρεις ημέρες αργότερα. Η φωσφίνη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα έντομα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους σε δύο με τρεις ημέρες και τα τρωκτικά σε μια με δύο ημέρες.

Ενώ η απαλλαγή από την προσβολή τρωκτικών θα διαρκέσει από μία ημέρα έως μία εβδομάδα, οι καθημερινές επιθεωρήσεις παρακολούθησης είναι το κλειδί για την ασφάλεια μιας μονάδας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο