Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με το σάντουιτς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με το σάντουιτς
spot_img

… Και τι σημαίνει αυτό το λάθος για την υγεία μας!

Οι περισσότεροι από εμάς που σπάνια κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά για να τσιμπήσουμε κάτι, έχουμε στην τσάντα ένα μικρό σνακ για να μας κρατήσει και συνήθως ένα τοστάκι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι μας όμως, με αυτή μας τη συνήθεια; Το τυλίγουμε απευθείας σε αλουμινόχαρτο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς το σωστό είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την απευθείας επαφή ενός τροφίμου με το αλουμινόχαρτο. Είναι προτιμότερο πρώτα να το τυλίξουμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια να το τυλίξουμε και με το αλουμινόχαρτο.

Γιατί είναι επικίνδυνο το αλουμινόχαρτο;

Η ευρεία του χρήση του είναι γνωστή, αλλά δεν είναι γνωστό ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο για όλα τα είδη τροφίμων καθώς νανοσωματίδια αλουμινίου μπορούν να μεταναστεύσουν στο τρόφιμο και στη συνέχεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ αλουμινίου και ορισμένων σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η νεφροπάθεια, η διαταραχή των οστών, ο καρκίνος του μαστού.

Τα άλατα αργιλίου που περιέχει το αλουμίνιο μπορούν να συσσωρευτούν από το έντερο και τους διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς (κόκκαλα, παραθυρεοειδής, και εγκέφαλος). Επίσης το αλουμίνιο επηρεάζει ποικιλόμορφα το ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο συνήθως δεν είναι κατάλληλο για επαφή με όξινα και αλμυρά τρόφιμα. Στα όξινα τρόφιμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ντομάτες, εσπεριδοειδή ή σάλτσες με βάση το ξύδι και προϊόντα τουρσί. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διαλύσουν το αλουμίνιο, μικρά κομμάτια του οποίου μπορεί να μεταναστεύσουν στο τρόφιμο και να καταλήξουν στο στόμα και στον οργανισμό σας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες διαπιστώθηκε πως η πρόσληψη αλουμινίου των Ελλήνων είναι 3,7 mg/ημέρα την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η EFSA έχουν θεσπίσει ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη για έναν άνθρωπο το 1 mg/kg σωματικού βάρους/εβδομάδα.

Η σύσταση των ερευνητών στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν πως «το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα ειδικά με όξινα τρόφιμα. Είναι επίσης πιθανό η υπερβολική κατανάλωση φαγητού που ψήνεται με αλουμινόχαρτο να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία».

Διαβάστε επίσης: Αλουμινόχαρτο στον φούρνο: Σοβαρός ο κίνδυνος για την υγεία – Επιστημονική μελέτη

Το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο ούτε για τα αλμυρά τρόφιμα. Το φύλλο μπορεί να αντιδράσει με τα οξέα ή τα άλατα, οδηγώντας στη μεταφορά αλουμινίου στο φαγητό. Ορισμένα αλουμινόχαρτα μπορεί να έχουν περιορισμούς στην επαφή και με λιπαρά τρόφιμα. Γι’ αυτό φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για αυτά τα προϊόντα γιατί κάποιες μάρκες, μπορεί να περιέχουν σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο