Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν οι φόροι στα αναψυκτικά να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία; Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορούν οι φόροι στα αναψυκτικά να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία; Μελέτη
spot_img

Ωφελείται τελικά η υγεία του πληθυσμού;

Μια πρόσφατη μελέτη στο The Lancet Regional Health-Americas αξιολόγησε τον αντίκτυπο που είχε η φορολόγησης των ζαχαρούχων ποτών στη Φιλαδέλφεια το 2017, στο βάρος των ενηλίκων. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη (SSB) σχετίζεται με κακή μεταβολική υγεία και χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση της πρόσληψης SSB μπορεί κατά συνέπεια να ωφελήσουν την υγεία του πληθυσμού. Μια παρέμβαση αυτού του τύπου είναι η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών. Ο φόρος ποτών της Φιλαδέλφειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017, είναι ένας φόρος 1,5 σεντ ανά ουγγιά στα ποτά με ζάχαρη και στα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά.

Ο φόρος ποτών της Φιλαδέλφειας αύξησε δραματικά τις τιμές των ποτών και μείωσε τις πωλήσεις SSB, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την επίδραση της φορολόγησης των ποτών στα αποτελέσματα διαχείρισης βάρους των ενηλίκων.

Δύο μελέτες σε παιδιά έδειξαν ότι οι δασμοί για τα ζαχαρούχα ποτά στο Μεξικό και το Σιάτλ είχαν ως αποτέλεσμα ελαφρές αλλαγές στο σωματικό βάρος. Μια μελέτη βασισμένη σε πιστοποιητικό γέννησης διαπίστωσε ελαφρές μειώσεις μετά τη φορολογία στο σωματικό βάρος για την εβδομάδα κύησης και τον κίνδυνο διαβήτη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της φορολόγησης των ποτών στις ΗΠΑ στις παραμέτρους βάρους μεταξύ των ενηλίκων μη εγκύων.

Σχετικά με τη μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η φορολογία της Φιλαδέλφειας στα ζαχαρούχα ποτά μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τον επιπολασμό της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ενηλίκων ηλικίας ≤65 ετών από τη Φιλαδέλφεια (παρέμβαση στη μελέτη) και τις περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ και της Πενσυλβάνια (μάρτυρες) μεταξύ 2014 και 2019.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν μια αλλαγή ΔΜΣ. Για κάθε τρίμηνο, οι ερευνητές καθόρισαν την κατάσταση της παχυσαρκίας των ασθενών. Ένας ΔΜΣ κάτω του 25 έδειχνε υγιές βάρος, ένας ΔΜΣ πάνω από 25 αλλά μικρότερος από 30 έδειχνε υπέρβαρο και ένας ΔΜΣ ≥30 έδειχνε παχυσαρκία.

Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν ο επιπολασμός της παχυσαρκίας. Το δείγμα της ομάδας περιελάμβανε 175.675 άτομα με ΔΜΣ που καταγράφηκε πριν (μεταξύ 2014 και 2016) και μετά τη φορολογία (μεταξύ 2017 και 2019). Το δείγμα διατομής περιελάμβανε 587.121 άτομα με μία ή περισσότερες μετρήσεις ΔΜΣ που καταγράφηκαν μεταξύ 2014 και 2019.

Για άτομα της ομάδας, οι ερευνητές προσδιόρισαν τον αριθμό των επισκέψεων μεταξύ 2014 και 2016 για να μετρήσουν τη χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη φορολογία. Στρωματοποίησαν τα αποτελέσματα ανά φύλο, φυλή και βάρος.

Αποτελέσματα

Μεταξύ των ατόμων από τη Φιλαδέλφεια με μέση ηλικία 42 ετών, το 59% ήταν γυναίκες, το 41% ​​ήταν λευκοί, το 50% ήταν μαύροι, το 4,0% ήταν νησιώτες του Ειρηνικού ή οι Ασιάτες Αμερικανοί, το 5,0% ανήκαν σε άλλες φυλές και το 4,0% ήταν Ισπανόφωνοι. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας διέμεναν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα (το 65% είχε αξιολογήσεις δείκτη Yost 1 ή 2) και το Medicaid κάλυψε το 20% των επισκέψεών τους.

Πριν από τη φορολογική εφαρμογή, ο μέσος ΔΜΣ μεταξύ των ατόμων της ομάδας Philadelphia ήταν 30 kg/m2 και ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 45%. Μετά τη φορολογική εφαρμογή, ο ΔΜΣ μειώθηκε κατά 0,030 kg/m2 ανά τρίμηνο σε σύγκριση με τους ελέγχους, υποδηλώνοντας μείωση 0,30 kg/m2 μετά από τρία χρόνια.

Τα άτομα δείγματος διατομής εμφάνισαν μείωση του ΔΜΣ κατά 0,050 kg/m2 ανά τρίμηνο σε σύγκριση με τους ελέγχους, υποδηλώνοντας μείωση 0,60 kg/m2 σε τρία χρόνια. Τα ευρήματα του επιπολασμού της παχυσαρκίας ήταν παρόμοια με αυτά του ΔΜΣ. Η δειγματοληψία διατομής απέδωσε πιο ακριβείς εκτιμήσεις από τη δειγματοληψία διαμήκους πίνακα.

Η στρωματοποιημένη ανάλυση έδειξε παρόμοια αποτελέσματα και για τα δύο αποτελέσματα της μελέτης σε όλες τις υποομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι μεταξύ των Μαύρων παρά μεταξύ των Λευκών. Οι περισσότερες αναλύσεις ευαισθησίας απέδωσαν σταθερά ευρήματα. Ωστόσο, ο περιορισμός των αναλύσεων σε άτομα με ετήσια αρχεία ΔΜΣ εξασθένησε τα αποτελέσματα. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν περιορισμένα στοιχεία για μειωμένο δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκία στη Φιλαδέλφεια τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του φόρου επί των ποτών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος για ενήλικες που δεν είναι έγκυες, ειδικά για τα μαύρα άτομα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο