cibum team
Αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από Campylobacter έχει αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Σουηδία. Από τα τέλη Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν με Campylobacter ήταν μεταξύ 160 και 200 την εβδομάδα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου (SVA), είχε προηγηθεί αύξηση του Campylobacter στο ζωικό κεφάλαιο κρεατοπαραγωγής.
Από τον Ιούλιο, καταγράφηκαν επίσης περισσότερα θετικά στο Campylobacter σουηδικά κοτόπουλα που εκτρέφονται για παραγωγή κρέατος. Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων από το 2008 έως το 2019 κυμαίνεται μεταξύ 150 και 170 την εβδομάδα γεγονός που καθιστά τους αριθμούς τις τελευταίες εβδομάδες ελαφρώς αυξημένους.
Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στο μέγιστο στα 150 κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων όταν σημειώθηκε ένα ξέσπασμα.
Campylobacter στα κοτόπουλα και στο παρελθόν
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις συχνά συνδέονται με το ωμό κρέας κοτόπουλου, γεγονός που καθιστά πιθανό ότι η αυξημένη παρουσία Campylobacter στα κοτόπουλα είναι η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Σουηδικό οργανισμό Υγείας Folkhälsomyndigheten. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Folkhälsomyndigheten θα συλλέξει δείγματα από ασθενείς για ανάλυση ως μέρος του προγράμματος μικροβιολογικής παρακολούθησης για τον εντοπισμό της παρουσίας κοινών πηγών μόλυνσης.
«Τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν συγκρίσεις του Campylobacter στα φρέσκα κοτόπουλα που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με κρούσματα Campylobacter σε ανθρώπους κατά την αντίστοιχη περίοδο. Έδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να συνδέεται με φρέσκο κρέας κοτόπουλου. Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων στους ανθρώπους και η συχνότητα στα κοπάδια κρεατοπαραγωγής έχουν επίσης άμεση σύνδεση», δήλωσε ο Rikard Dryselius, από το Folkhälsomyndigheten.
Συνολικά, 3.434 περιπτώσεις Campylobacter αναφέρθηκαν το 2020 – ο χαμηλότερος αριθμός από το 1998- ωστόσο, σημειώθηκε μια μεγάλη επιδημία που κράτησε μέχρι το φθινόπωρο του 2020 και συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που μολύνθηκαν στη Σουηδία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πηγή της μόλυνσης συνδέθηκε κυρίως με έναν μεγάλο παραγωγό κοτόπουλου.