Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια κατακραυγή για τα κακοποιημένα άλογα στην Αργεντινή – Ευρωπαϊκές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει η εισαγωγή κρέατος

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια κατακραυγή για τα κακοποιημένα άλογα στην Αργεντινή - Ευρωπαϊκές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει η εισαγωγή κρέατος
spot_img

Αυξημένος κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς κρέατος αλόγων και οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων έχουν εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη σχετικά με ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο το 2022 από το Γερμανικό Ίδρυμα για την Ευημερία των Ζώων (AWF) και την Ελβετική Tierschutzbund Zürich (TSB) και φαίνεται να δείχνει σκληρότητα απέναντι σε άλογα που σφάζονται στην Αργεντινή.

Οι ομάδες προστασίας των ζώων έχουν ενισχύσει τις εκκλήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την εισαγωγή κρέατος αλόγου από την Αργεντινή, μετά από ένα νέο ντοκιμαντέρ, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, το οποίο υποδηλώνει περαιτέρω στοιχεία σκληρότητας.

Τα πλάνα, που τραβήχτηκαν μεταξύ 2022 και 2024, δείχνουν τη σκληρότητα και την κακή προστασία των ζώων κατά το χειρισμό των αλόγων στα αργεντίνικα σφαγεία αλόγων και στα κέντρα συγκέντρωσης και κατά τη μεταφορά με ακατάλληλα φορτηγά βοοειδών.

Μαζί με τις οργανώσεις Eurogroup for Animals (Βρυξέλλες), Welfarm (Γαλλία) και GAIA (Βέλγιο), η AWF και η TSB καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την εισαγωγή κρέατος αλόγων από την Αργεντινή. Σε ψήφισμά του το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσης υπέρ της αναστολής των εισαγωγών.

Η βελγική ομοσπονδία κρέατος FEBEV και ο ελβετικός εισαγωγέας Skin Packing, αντίθετα, θέλουν να αποτρέψουν την αναφορά των σκληρών συνθηκών στα σφαγεία της Αργεντινής, προσφεύγοντας στα δικαστήρια κατά των AWF και TSB.

Από το 2010, οι έρευνες που διεξήγαγαν η AWF, η TSB και η GAIA έδειξαν ότι οι παραγωγοί κρέατος αλόγου στην Αργεντινή δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τις εισαγωγές. Οι οργανώσεις προστασίας των ζώων επικρίνουν την Επιτροπή της ΕΕ επειδή δεν επέβαλε κατά της Αργεντινής το ίδιο μέτρο με αυτό που έχει ήδη επιβληθεί κατά του Μεξικού και της Βραζιλίας, από τις οποίες έχουν ανασταλεί οι εισαγωγές κρέατος αλόγου.

Οι έλεγχοι της ΕΕ που διενεργήθηκαν στην Αργεντινή εντόπισαν πολύ παρόμοια ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την καλή μεταχείριση των ζώων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον Επίτροπο της ΕΕ Olivér Várhelyi, ο οποίος δήλωσε ότι «τα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν, όπως τα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων, η καλή μεταχείριση των ζώων, η παράνομη διασυνοριακή διακίνηση και η ιχνηλασιμότητα, εντοπίστηκαν όλα κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής». Παρ’ όλα αυτά, το κρέας αλόγου από αμφισβητήσιμες πηγές συνεχίζει να εισέρχεται στην Ευρώπη.

Τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής αναφέρονται τακτικά σε εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν κατάχρηση της επιχείρησης κρέατος αλόγου, ωστόσο ακόμη και έμποροι αλόγων που έχουν τεθεί υπό αστυνομική έρευνα εδώ και χρόνια και τους έχει απαγορευτεί η εμπορία ζώων παραμένουν παράνομα στην επιχείρηση. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν το ανεξέλεγκτο δίκτυο σφαγείων, κέντρων συγκέντρωσης και προμηθευτών αλόγων για τις εγκληματικές τους επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, το σφαγείο Lamar κοντά στο Μπουένος Άιρες έχει επανειλημμένα γίνει στόχος αστυνομικών ερευνών. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια επιδρομή το 2022 στο σφαγείο Lamar και στον προμηθευτή του στο Ibicuy. Ο τελευταίος ερευνάται από την αστυνομία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, κατοχή όπλων και κακοποίηση ζώων.

Το βίντεο της AWF και της TSB δείχνει την κατάσταση της παραγωγής κρέατος αλόγου στην Αργεντινή – με σοβαρά τραυματισμένα και εξαιρετικά αδυνατισμένα άλογα που αφήνονται χωρίς επίβλεψη, οδηγούμενα κουτσαίνοντας από τα μεταφορικά μέσα σε μάντρες. Τα πουλάρια που γεννιούνται στο σφαγείο περιπλανώνται απροστάτευτα ανάμεσα σε νευρικά, διψασμένα και πεινασμένα άλογα.

Η παρουσία των πουλάδων υποδεικνύει επίσης ότι άλογα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη συνεχίζουν να μεταφέρονται, παρά το γεγονός ότι είναι ακατάλληλες γι’ αυτό. Η ταινία δείχνει επίσης τους εργάτες να χτυπούν αδιάκοπα τα άλογα με ξύλα και σκούπες. Τα άλογα δεν εφοδιάζονται επαρκώς με τροφή ή νερό, ούτε έχουν επαρκή προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Αυτές οι φρικτές συνθήκες καλής διαβίωσης των ζώων υπάρχουν παρά το γεγονός ότι τα σφαγεία που επισκέφθηκαν συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Respectful Life» των Ευρωπαίων εισαγωγέων.

Διάφοροι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την ΕΕ, καθώς και έρευνες των οργανώσεων για την καλή διαβίωση των ζώων δείχνουν ότι η ιχνηλασιμότητα των αλόγων δεν είναι εγγυημένη. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το από πού πραγματικά προέρχονται τα άλογα. Κλεμμένα άλογα έχουν συχνά εισέλθει στον αγωγό σφαγής.

Ένα δημόσιο ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις εισαγωγές κρέατος αλόγου από το εξωτερικό, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 213.000 υπογραφές. «Εκ μέρους πολλών ευρωπαϊκών οργανώσεων για την προστασία των ζώων, καλούμε την Επιτροπή να απαιτήσει ισοδύναμα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων στις χώρες εξαγωγής και να αναστείλει κάθε εισαγωγή κρέατος αλόγου από χώρες όπου δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλασιμότητας», εξηγεί η Iza Arrieta, Διευθύντρια Προγράμματος, Γάτες & Σκύλοι και Ιπποειδή, Eurogroup for Animals.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο