Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύονται

ΑρχικήΝέαΈνας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s - Δεκάδες νοσηλεύονται
spot_img

Οι ασθενείς ανέφεραν ότι έφαγαν χάμπουργκερ γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder»

Ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του και πολλοί άλλοι αρρώστησαν στις ΗΠΑ αφού μολύνθηκαν από το βακτήριο Escherichia coli τρώγοντας σε εστιατόρια της αλυσίδας McDonald’s, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν βρίσκονται στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα, όμως το πρόβλημα αφορά συνολικά δέκα πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, υπογράμμισαν σε δελτίο Τύπου τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ο κυριότερος αμερικανικός οργανισμός δημόσιας υγείας.

H είδηση βρίσκεται σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ:

Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Σε δίκη η εταιρεία για τις πολλαπλές ηπατικές ανεπάρκειες

Συνολικά, 49 άνθρωποι μολύνθηκαν από το ίδιο στέλεχος του E.coli, οι δέκα από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

«Όλα τα άτομα που ερωτήθηκαν είπαν πως έφαγαν σε McDonald’s προτού αρρωστήσουν, κι οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν πως έφαγαν (συγκεκριμένο) χάμπουργκερ» γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder» στις ΗΠΑ.

Αυτό το τελευταίο ενδέχεται να αποσυρθεί και να είναι «προσωρινά μη διαθέσιμο» σε κάποιες πολιτείες.

Το συγκεκριμένο συστατικό που προκάλεσε τις μολύνσεις από το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ωστόσο ενδέχεται να είναι είτε ο κιμάς βοδινού, ή τα κρεμμύδια. Και τα δύο υλικά αυτά αποσύρθηκαν από τα McDonald’s στις πολιτείες όπου αναφέρθηκαν μολύνσεις για να ερευνηθεί το θέμα, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Το βακτήριο E.coli προκαλεί γενικά κράμπες στο στομάχι, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας, συχνά αιμορραγικής, εμετό και πυρετό, που πάντως δεν είναι πολύ υψηλός, συμπτώματα με διάρκεια τριών ως τεσάρρων ημερών. Οι περισσότεροι εξ όσων μολύνονται αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, όμως ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμη και να πεθάνουν.

Η McDonald’s δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες σε κινέζικα οικιακά σκεύη – Ειδοποίηση RASFF 

Η Λοίμωξη από E. Coli με  STEC μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) το οποίο ήταν και η αιτία θανάτου του 8χρονου παιδιού από τη Λαμία πριν από λίγες ημέρες. Στη Γαλλία δύο μικρά παιδιά από τα συνολικά 9 που αρρώστησαν από τυρί σε παιδικό σταθμό, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο αποτελεί ένα σπάνια δηλούμενο νόσημα στη χώρα μας.  Το χρονικό διάστημα 2004-2022 δηλώθηκαν συνολικά 48 κρούσματα. Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες οφείλεται στο γεγονός σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην υποδήλωση στα συστήματα επιτήρησης, τις διαφορές στη δυνατότητα εργαστηριακής διάγνωσης μεταξύ των χωρών, καθώς και τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες είναι σύνηθες να καταναλώνεται τυρί από νωπό γάλα (μη παστεριωμένο) ενώ στην Ελλάδα αυτό είναι σπάνιο.

Διαβάστε ακόμη: Κύπριοι κατέκτησαν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κεμπάπ στον κόσμο (βίντεο)

Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Σχεδόν 160 περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια E. coli, αναφέρονται κάθε χρόνο στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: Τι γίνεται με τα έντομα στα τρόφιμα; Μετά τα ζυμαρικά και τις γκοφρέτες, προνύμφες και σε σούπα μανιταριών

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο