Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια
Η παρουσία ξένων σωμάτων σε τρόφιμα είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία. Τελευταίο περιστατικό είναι αυτό της εταιρείας Shafer-Haggart Ltd. η οποία ανακαλεί βάζα με μαύρες ελιές σε φέτες της μάρκας Success Sliced Black Olives από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, λόγω κομματιών γυαλιού στο προϊόν. Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), το προϊόν διανεμήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά.
Συγκεκριμένα ανακλήθηκε προϊόν:
Success Sliced Black Olives – Μαύρες ελιές σε φέτες
- Μέγεθος – 1,6 L
- Κωδικοί – PRO: 2023/NO/13, BB: 2026/NO/12
Οι καταναλωτές, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα ιδρύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.
Λίγες ημέρες πριν, ο FDA στις ΗΠΑ ανακάλεσε συσκευασίες της βιολογικής σάλτσας ντομάτας με το όνομα SALSA της Glaser Organic Farms, επίσης λόγω παρουσίας γυαλιού.
Δείτε ακόμη: Lidl It: Ανάκληση ζυμαρικών λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού
Πώς μπαίνει το γυαλί στα συσκευασμένα τρόφιμα;
Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.
Δείτε ακόμη: Γιατί γίνονται τόσες πολλές ανακλήσεις τροφίμων τον τελευταίο καιρό;
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.