Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθει το στομάχι σας αν πιείτε πολύ αλκοόλ;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι θα πάθει το στομάχι σας αν πιείτε πολύ αλκοόλ;
spot_img

Μια βραδινή έξοδος με φίλους μπορεί να είναι διασκεδαστική μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξυπνήσετε με ανακατεμένο στομάχι.

Το στομάχι σας διαχειρίζεται πολλά σε καθημερινή βάση, διασπώντας τις τροφές μέσω των γαστρικών του υγρών, ώστε το σώμα σας να μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Οι αδένες στο βλεννογόνο του στομάχου σας παράγουν βλέννα που προστατεύει το τοίχωμα του στομάχου σας από τα πολλά οξέα. Όταν πίνετε πολύ αλκοόλ, διαταράσσετε την ισορροπία των οξέων και των αλκαλίων στο στομάχι σας.

«Το αλκοόλ ερεθίζει και διαβρώνει την επένδυση του στομάχου και αυξάνει την απελευθέρωση οξέων», δήλωσε ο Taylor C. Wallace, Ph.D., διευθύνων σύμβουλος της Think Healthy Group, LLC. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έχουν γαστρική παλινδρόμηση τις ημέρες που ακολουθούν την έντονη κατανάλωση αλκοόλ».

Ενώ μια νύχτα με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να σας κάνει να το αποκηρύξετε οριστικά (ή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο), η υπερβολική κατανάλωση σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για το στομάχι σας αλλά και για άλλα όργανα του σώματός σας.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την πρόσληψη τροφής, το σώμα σας μεταβολίζει συνήθως ένα μόνο αλκοολούχο ποτό μέσα σε μία ώρα. Ένα τυπικό ποτό θεωρείται ότι είναι ένα κουτάκι μπύρα (5%), ένα ποτήρι κρασί 5 (12%) ή ένα σφηνάκι αποσταγμένου οινοπνεύματος (40%). «Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα (και δεν μπορείτε να τα φυλάξετε όλα για το βράδυ του Σαββάτου)», δήλωσε ο Wallace.

Όταν πίνετε περισσότερο από αυτό που μπορεί να μεταβολίσει το σώμα σας, περισσότερο αλκοόλ φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλό σας, επηρεάζοντας τη σκέψη και την κίνησή σας. Το στομάχι σας μπορεί να αρρωστήσει για ένα βράδυ, αλλά ο Wallace είπε ότι η συχνή κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να διαβρώσει το βλεννογόνο του στομάχου σας, προκαλώντας αλκοολική γαστρίτιδα.

Η γαστρίτιδα δεν αφορά μόνο την προσωρινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή η επένδυση του στομάχου σας έχει φθαρεί, μπορεί να αισθάνεστε συνεχή πόνο ή φούσκωμα στο στομάχι σας, ειδικά όταν τρώτε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε να ρεύεστε ή να έχετε λόξυγκα πιο συχνά. Η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αίμα στον εμετό ή στα κακά σας, καθώς η επένδυση του στομάχου σας αιμορραγεί.

Επιπλοκές σε άλλα όργανα

Επειδή το σώμα σας θεωρεί ότι το αλκοόλ είναι τοξίνη, ξεκινάει γρήγορα να εργάζεται για να το αποβάλει από το σώμα σας. Δύο ένζυμα στο σώμα σας διασπούν το μόριο του αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική για το σώμα. Παρόλο που η ακεταλδεΰδη είναι βραχύβια στο σώμα σας προτού μετατραπεί σε οξικό άλας, ο Wallace δήλωσε ότι η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο συκώτι, το γαστρεντερικό σύστημα, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

«Η υπερβολική χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο Wallace. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει χημικές ανισορροπίες σε ορισμένα νευροκυκλώματα στον εγκέφαλό σας και να βλάψει γνωστικές λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη και ο έλεγχος των παρορμήσεων.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, όπως αρρυθμίες, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνο, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η βαριά χρήση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο