Η Ελληνική εστίαση προετοιμάζεται για την εξυπηρέτηση επισκεπτών με halal διατροφικές ανάγκες.
Την τελευταία δεκαετία παρακολουθούμε την εξέλιξη του halal τουρισμού, αρχικά σε χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και στη συνέχεια σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική αλλά και η Ευρώπη. Συγκεκριμένα τις Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία κατακλύζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι τουρίστες που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε αυτές τις χώρες, και αξιοποιούν την σχετική υποδομή Halal που έχει αναπτυχθεί τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και της εστίασης.
Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου το 15% του τζίρου στον κλάδο του τουρισμού προέρχεται από τα 150 εκ. μουσουλμάνους τουρίστες, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία αυτής της ευκαιρίας και για την χώρα μας, την οποία επιλέγουν περίπου 100.000 μουσουλμάνοι τουρίστες ετησίως. Οι τουρίστες αυτοί, προερχόμενοι κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη, την Αμερική και τις χώρες του Κόλπου, έχουν σημαντικό διαθέσιμο εισόδημα και έχει διαπιστωθεί ότι η κατά κεφαλή δαπάνη τους στις διακοπές είναι περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της δαπάνης των τουριστών στην χώρα μας.
Για τον μουσουλμάνο, η κατανάλωση halal φαγητού είναι βασική θρησκευτική υποχρέωση και δεν είναι απλώς θέμα διατροφικής προτίμησης, αντιθέτως είναι ένδειξη πνευματικής καθαρότητας και υπακοής. Δεν συνηθίζουν να περιορίζονται σε all-inclusive προορισμούς, αλλά προτιμούν να εξερευνούν την χώρα στην οποία πηγαίνουν, καθιστώντας τους ιδανικούς τουρίστες που ξοδεύουν εκτός του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν.
Καθώς μεγάλο μέρος της εμπειρίας που αποκομίζει ο τουρίστας στην χώρα μας σχετίζεται με το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρουμε, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ενημέρωσης των επιχειρήσεων εστίασης της χώρας μας, για την ευκαιρία αλλά και τις προϋποθέσεις αξιοποίησής της. Από την άλλη μεριά, πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων είναι ήδη halal πιστοποιημένες στην χώρα μας και μπορούν να προμηθεύσουν την εστίαση με τα κατάλληλα υλικά για να ανταπεξέλθουν στη συγκεκριμένη ανάγκη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα αυτή η ευκαιρία χάνεται, καθώς ο τουριστικός κλάδος (ξενοδοχεία και εστίαση) δεν διαθέτει την απαραίτητη ενημέρωση για τις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Υπολογίζεται ότι η αγορά της halal σίτισης των μουσουλμάνων τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 300 δις USD το 2030, και θα αποτελέσει σημαντική αγορά για όσες επιχειρήσεις εστίασης αποφασίσουν να προσφέρουν halal φαγητό στους επισκέπτες τους.
Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η ενημέρωση των μελών του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης – για τον λόγο αυτό προσκαλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν είναι μέλη μας, να συμμετέχουν δωρεάν σε μία απογευματινή on-line ημερίδα που διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας zoom την Τετάρτη 13/11 και ώρα 16 – 19 το απόγευμα. Θα συμμετέχουν στο πάνελ σημαντικοί επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναλύσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα:
- Κα Έλενα Νικόλοβα, blogger με όνομα Muslimtravelgirl και ομιλήτρια σε συνέδρια τουρισμού σε όλο τον κόσμο και ιδιοκτήτρια του site www.halaltravelgreece.com
- Κα Ελευθερία Μασούρα, επικεφαλής marketing & επικοινωνίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ
- Κος Αντώνης Καραμπουρνιώτης, υπεύθυνος marketing ΠΑΣΚΕΔΙ
- Κος Θωμάς Βασσάρας, CEO Greekexports, τοπικός εκπρόσωπος της Halal Certification Services GmbH από την Ελβετία
Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή με email στο paskedi@paskedi.gr με θέμα Halal Τουρισμός ή να συμπληρώσουν την φόρμα https://forms.gle/RF9AxQ9QLS2bpciG6