Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την χορτοφαγική δίαιτα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Bulletin. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι μάλλον ανησυχητικά!
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στα εξής.
“Meta-analysis results revealed significantly lower serum B12 & elevated total homocysteine concentrations, alongside elevated methylmalonic acid & lower holotranscobalamin levels among vegan adults compared to omnivores. Our findings underscore the need for improved strategies to redress poor vitamin B12 status with appropriate B12 supplementation use among those adhering to vegetarian and vegan diets.”
Με άλλα λόγια μια vegan ή vegetarian δίαιτα οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης B12 και αυξημένες συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης και μεθυλομαλονικού οξέος. Αυτά τα ευρήματα δεν σχετίζονται με ανθρώπους που καταναλώνουν κρέας.
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet