Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald’s

ΑρχικήΝέαΠώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald's
spot_img

Το χρονικό της αποκάλυψης και πώς ένας 17χρονος με αιμορραγικές διάρροιες βοήθησε τις αρχές να βρουν την άκρη του νήματος.

Ο Silas Mayes μπήκε στο τοπικό fast food McDonald’s το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου και παρήγγειλε το συνηθισμένο του μενού: ένα Quarter Pounder, πατάτες τηγανιτές και μία Sprite. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, είχε κράμπες στο στομάχι τόσο έντονες που μετά βίας μπορούσε να πάει στο μπάνιο. “Ήταν εξαιρετικά οδυνηρό. Και συνοδευόταν από αιμορραγία”, διηγείται ο 17 χρονος, που ζει στο Grand Junction του Κολοράντο.

Η μαμά του, Λέρα Ντέιβιντσον, τον μετέφερε εσπευσμένα στα επείγοντα στο Περιφερειακό Νοσοκομείο St. Mary’s. Οι γιατροί πήραν δείγμα κοπράνων και το έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση και του έδωσαν ενδοφλέβια υγρά και παυσίπονα για τις κράμπες.

Διαβάστε ακόμη: Μεταλλικά κομμάτια σε ψωμί του τοστ και ψωμάκια για burger – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Τα κόπρανα του βρέθηκαν θετικά σε ένα στέλεχος βακτηρίων E. coli που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή παράγει την τοξίνη Shiga , η οποία διεισδύει και σκοτώνει τα κύτταρα, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς. Μία από τις χειρότερες επιπλοκές αυτού του είδους λοιμώξεων μπορεί να είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρο, ειδικά για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ, απαιτούν από τα εργαστήρια να ειδοποιούν τις κρατικές υπηρεσίες υγείας τους όταν εντοπίζουν αυτές τις λοιμώξεις. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε η περίπτωση του 17χρονου δεν ήταν η μόνη!

Επιστήμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο για τη διερεύνηση της τελευταίας επιδημίας E. coli και τον εντοπισμό της αιτίας της, λένε ότι το γεγονός ότι αυτές οι περιπτώσεις συνδέθηκαν και επιλύθηκαν τόσο γρήγορα αποτελεί αξιοσημείωτη νίκη.

Διαβάστε ακόμη: Λιστέρια σε τυρί μπρι που πωλείται σε γνωστά σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ – Άμεση ανάκληση

Ως μέρος μιας έρευνας για το ξέσπασμα που ανακοινώθηκε από το CDC και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στις 22 Οκτωβρίου, 90 περιπτώσεις μόλυνσης από STEC από 13 πολιτείες έχουν συνδεθεί με το McDonald’s Quarter Pounders. Πάνω από δώδεκα άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και ένας πέθανε.

Ο αγώνας για να βρεθεί η πηγή της μόλυνσης

Μέχρι να λάβουν την αναφορά για την περίπτωση του Silas, ο Χάρτσχορν και δύο άλλοι υπάλληλοι στη Δημόσια Υγεία της Κομητείας Mesa προσπαθούσαν να καταλάβουν ακριβώς γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Γκραντ Τζούνκσιον έπαθαν λοιμώξεις από STEC. Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να θυμούνται σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι έφαγαν. Έτσι τα τμήματα υγείας προσπαθούν να δουλέψουν γρήγορα, όσο είναι νωπές οι αναμνήσεις των θυμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Κατσαρίδες, ποντίκια και μούχλα: Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα του αεροπλάνου;

Αφού λάβουν μια αναφορά για μια τροφιμογενή ασθένεια, ένας ειδικός – συνήθως κάποιος που είναι εκπαιδευμένος να κάνει αυτού του είδους τις λεπτομερείς συνεντεύξεις – καλεί το άτομο που αρρώστησε. Ζητούν από τους ανθρώπους να θυμηθούν όλα όσα έφαγαν τις προηγούμενες επτά ημέρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστατικών αυτών των πιάτων. Οι άνθρωποι ρωτούνται επίσης για τα πρόσφατα ταξίδια και την επαφή που είχαν με ζώα, αλλά και τις τροφές αυτών. Μέσα σε δύο ημέρες, έγινε φανερό ότι τα περισσότερα άτομα με τα οποία επικοινωνούσαν είχαν φάει στο McDonald’s.

«Αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι δεν ήταν πρόβλημα με τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού στο εστιατόριο», είπε ο Χάρτσορν. Οι εργαζόμενοι έπλεναν τα χέρια τους, τα τρόφιμα μαγειρεύονταν στις σωστές θερμοκρασίες και οι επιφάνειες καθαρίζονταν και απολυμαίνονταν κατάλληλα.

Διαβάστε ακόμη: Αυτήν την ώρα πρέπει να πέσετε για ύπνο, αν θέλετε να ξυπνήσετε «φρέσκοι» στις 7 το πρωί

Η διεύρυνση της έρευνας

Σε πολιτειακό επίπεδο, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο λάμβανε επίσης πολλές εκθέσεις παρόμοιων κρουσμάτων από όλη την πολιτεία. Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο οργανισμός είχε καταγράψει τόσες περιπτώσεις STEC όσες θα έβλεπε κανονικά σε ολόκληρο τον μήνα, είπε ο Jervis.

Στις 10 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα που ο Silas αρρώστησε, το πρακτορείο έστειλε email στο CDC για να πει ότι υποψιαζόταν ξέσπασμα STEC και ότι πολλά από τα άτομα που έλαβαν συνέντευξη ανέφεραν ότι έφαγαν burger από Fast food. Στις 11 Οκτωβρίου, το CDC έλαβε τις πρώτες γενετικές αλληλουχίες από το Κολοράντο μέσω του συστήματος PulseNet. Το αποτύπωμα DNA από τις περιπτώσεις ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο, με μόνο μία διαφορά γονιδιακής αλλαγής μεταξύ τους, ένα σαφές σημάδι ότι τα κρούσματα σχετίζονται.

Το PulseNet είναι ένα σύστημα που συλλέγει και αναλύει περισσότερα από 60.000 γονιδιώματα που συλλέγονται από άτομα που παθαίνουν τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο. Κάθε γονιδίωμα περιέχει κάθε γράμμα των οδηγιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του βακτηρίου ή του ιού που προκαλεί την ασθένεια και συλλογικά αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Κάθε μήνα, το σύστημα PulseNet εξετάζει αρκετά δεδομένα για να γεμίσει τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Διαβάστε ακόμη: Η McDonald’s Korea αφαίρεσε τις ντομάτες από τα burger

Οι παραδοσιακές μέθοδοι έλυσαν το μυστήριο

Καθώς περισσότερες αλληλουχίες E. coli ήρθαν στο PulseNet, η ομάδα του CDC μπορούσε να δει γονιδιώματα με το ίδιο αποτύπωμα DNA να εμφανίζονται σε άλλες πολιτείες, υποδηλώνοντας ότι ένα κοινό τρόφιμο που διανέμεται ευρέως αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Η ομάδα του CDC συνεργάστηκε με το τμήμα υγείας του Κολοράντο για να αναπτύξει ένα δεύτερο σύνολο ερωτήσεων που ρωτούσαν συγκεκριμένα σχετικά με ορισμένα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, είδη μενού σε αυτά τα εστιατόρια και την κατανάλωση βοείου κρέατος ή κρεμμυδιών. Το συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο ήταν 13 σελίδων.

Όταν οι κρατικοί ερευνητές κάλεσαν ξανά τον 17χρονο Silas για να του κάνουν τη συμπληρωματική συνέντευξη στις 12 Οκτωβρίου, του ζήτησαν να ψάξει για αποδείξεις για κιμά που είχε αγοράσει και να ελέγξει τα τραπεζικά αντίγραφα για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά.

Ο Silas θυμήθηκε τα McDonald’s και το γεύμα του εκεί. Από τις κινήσεις της τράπεζας βρήκαν ότι έφαγε στο McDonald’s στις 7 Οκτωβρίου. Η McDonald’s είπε ότι στην περιοχή όπου είχαν αναφερθεί κρούσματα, πουλά εκατομμύρια Quarter Pounders.

Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνο τσάι αποσύρθηκε από τα ράφια λόγω χαμηλού PH – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Επειδή οι άρρωστοι ανέφεραν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι έφαγαν Quarter Pounders, οι ερευνητές μπόρεσαν να ρωτήσουν τι έκανε αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο μενού διαφορετικό από τα άλλα. Αποδεικνύεται ότι τα Quarter Pounders παρασκευάζονται με φρέσκο ​​μοσχαρίσιο κρέας που μαγειρεύεται κατά παραγγελία, καθώς και φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μόνο ένα άλλο πράγμα στο μενού – ένα είδος πρωινού – χρησιμοποίησε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, είπε η McDonald’s.

Η McDonald’s σταμάτησε προσωρινά να πουλά Quarter Pounders στο ένα πέμπτο περίπου των εστιατορίων της έως ότου οι δοκιμές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ευθύνονται τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κρέας ως πηγή E. coli. Η Taylor Farms, ο προμηθευτής των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακάλεσε τα κρεμμύδια που στάλθηκαν στα McDonald’s και σε άλλα εστιατόρια και ιδρύματα. Η σύνδεση έγινε και το παζλ λύθηκε.

Διαβάστε ακόμη: Ανάκληση ψωμιού λόγω μη επισημασμένου αλλεργιογόνου

Ο Silas εξακολουθεί να αναρρώνει από τη μόλυνση. Λέει ότι έχασε 10 κιλά ενώ ήταν άρρωστος, κάτι που ήταν πολύ για το ήδη λεπτό σκελετό του. Εξακολουθεί να βιώνει υπερβολική κόπωση και πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα όταν ασκείται ή εργάζεται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο