Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το success story του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ»

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤο success story του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ»
spot_img

Ανάπτυξη και νέες επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ την πενταετία 2025-2030 για την ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ.

Το success story του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», που ιδρύθηκε το 1958 από 7 πρωτοπόρους παραγωγούς και σήμερα αποτελεί ηγέτη στον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας παρουσίασε εχθές η διοίκηση σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού παράγονται στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου το καθαρό νερό της περιοχής συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα του κοτόπουλου. Οι πτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και εφαρμόζουν πρακτικές για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, όπως τη μετατροπή της κοπριάς σε λίπασμα, τη χρήση ανακυκλωμένου νερού και την ψύξη των προϊόντων με αέρα αντί νερού. Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας KYKLOS 4.0 και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα έχουν οδηγήσει σε ένα βραβευμένο μοντέλο κυκλικής πτηνοτροφίας, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού κατά 90% με την αντικατάσταση των πλαστικών τελάρων από χάρτινες εναλλακτικές. Αυτό αναδεικνύει τη δέσμευση της ΠΙΝΔΟΣ στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στην χώρα με 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Κινητήρια δύναμή της ΠΙΝΔΟΣ είναι οι περισσότεροι από 600 πτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού. Με έδρα της το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, ενώ ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ κατέχει την ηγετική θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30%, συντηρώντας πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έμμεσα χιλιάδες ακόμη θέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής Λάζαρος Τσακανίκας, η αύξηση του κύκλου εργασιών την περυσινή χρονιά κατά 5,5% στα 356,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 7,174 εκατ. ευρώ υπογραμμίζουν την ενισχυμένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του Συνεταιρισμού. Επιπλέον, η μείωση του δανεισμού κατά 24% στα 54 εκατ. ευρώ βελτιώνει σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του. Η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου, ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της ΠΙΝΔΟΣ. Την ίδια ώρα, η θυγατρική Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του Συνεταιρισμού.

Η δυναμική ανάπτυξη του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ βασίζεται και στη συνεπή ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού πλάνου 2020-2024, το οποίο περιελάμβανε κομβικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, την επέκταση της μονάδας έτοιμων ψημένων προϊόντων με 7 εκατ. ευρώ και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δυναμικότητας 3 MWh. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για επιπλέον 4,5 MWh, επένδυση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι στοχευμένες αυτές ενέργειες αύξησαν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα και μείωσαν το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας την κερδοφορία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού.

Για την περίοδο 2025-2030, ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ δρομολογεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 47 εκατ. ευρώ, με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη και την αειφορία. Το πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του εκκολαπτηρίου (επένδυση 10 εκατ. ευρώ) και της μονάδας έτοιμων ψημένων προϊόντων (επένδυση 7 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση των μεταφορικών μέσων (επένδυση 3 εκατ. ευρώ) και την ψηφιοποίηση (επένδυση 2 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων πτηνοτροφικών μονάδων (επένδυση 5 εκατ. ευρώ), εγκαταστάσεις net metering (επένδυση 3 εκατ. ευρώ) και η μονάδα βιοαερίου 2MW για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (επένδυση 15 εκατ. ευρώ).

Το 2024 ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Με άνοδο 31% στις πωλήσεις έτοιμων ψημένων προϊόντων και αύξηση 48% στις πωλήσεις γύρου, η ΠΙΝΔΟΣ καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ώθηση στον Συνεταιρισμό δίνει και η αυξημένη κατανάλωση κρέας κοτόπουλου. Όπως αναφέρθηκε, από τα 16 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση πριν δέκα χρόνια σήμερα έχει φτάσει στα 24-25 κιλά με την αξία της αγοράς να ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις τιμές, η διοίκηση του Συνεταιρισμού διευκρίνισε ότι ανατιμήσεις έγιναν το 2021 και το 2022 ως αποτέλεσμα της αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους ζωοτροφών, ενώ τόσο το 2023 όσο και το 2024 δεν έχουν γίνει ανατιμήσεις. Μάλιστα, ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης με μειώσεις 5-10% σε κάποιους κωδικούς προϊόντων.

Την ίδια ώρα, έμφαση δίνεται και στην εξωστρέφεια του Συνεταιρισμού. Το 2023 οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών, γεγονός που αναδεικνύει την επιτυχημένη διείσδυση του Συνεταιρισμού στις διεθνείς αγορές και τη σταθερή εξωστρεφή του πορεία.

Μαρία Τσιβγέλη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο