Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το μαύρο αλάτι;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι το μαύρο αλάτι;
spot_img

Μια εξαιρετική φυσική εναλλακτική λύση στο κανονικό επιτραπέζιο αλάτι.

Το μαύρο αλάτι είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην ινδική κουζίνα, καθως προσφέρει μια μοναδική γεύση που ενισχύει πολλά πιάτα. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρόκειται για ένα βραχώδες αλάτι από τα Ιμαλάια, επίσης γνωστό ως kala namak και χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική της Νότιας Ασίας. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του ιδιότητες, όπως η υποβοήθηση της πέψης.

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν με την προσθήκη μπαχαρικών στο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων πριν από το ψήσιμο σε κλίβανο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας λάμβανε χώρα μια χημική αντίδραση που παρήγαγε ενώσεις θείου και την αυγοειδή γεύση του αλατιού.

Στις μέρες μας παρασκευάζεται πιο συχνά με την προσθήκη συνθετικών ενώσεων όπως το χλωριούχο νάτριο και το θειικό νάτριο στο αλάτι. Αυτό του δίνει ένα πιο σκούρο χρώμα και επιτυγχάνει την ίδια αβγώδη γεύση.

Είναι το μαύρο αλάτι πιο υγιεινό από το κανονικό;

Το Kala namak έχει τη φήμη ότι είναι πιο υγιεινό από το κανονικό αλάτι. Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και βελτιώνει την πέψη. Αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πιστεύεται ότι το μαύρο αλάτι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από το κανονικό αλάτι, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αδιάλυτα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα τα απορροφήσει καλά. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μαύρου αλατιού που κυκλοφορεί στην αγορά παράγεται συνθετικά, αυτά μπορεί να μην έχουν ούτως ή άλλως υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.

Συνιστάται να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Το μαύρο αλάτι χρησιμοποιείται καλύτερα για τη γεύση του παρά για λόγους υγείας και οι περισσότερες συνταγές που το απαιτούν απαιτούν μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα για να προστεθεί.

Το μαύρο αλάτι δεν είναι για όλους, και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη αλατιού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαύρο αλάτι

Τα τελευταία χρόνια, το μαύρο αλάτι έχει γίνει πολύ πιο γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των vegan μαγείρων. Μπορείτε να βρείτε εύκολα μαύρο αλάτι στο διαδίκτυο και σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων ή υγιεινής διατροφής. Αν και μην το μπερδεύετε με το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, το οποίο μοιάζει περισσότερο με το κανονικό αλάτι ή το μαύρο αλάτι λάβας, το οποίο έχει πιο καπνιστή, γήινη γεύση.

Όπως θα περίμενε κανείς, ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το μαύρο αλάτι είναι σε συνταγές όπου θέλετε να πετύχετε μια γεύση σαν αυγό.

Αν είστε οπαδός της κουζίνας της Νότιας Ασίας, υπάρχει πληθώρα πιάτων που κάνουν χρήση του μαύρου αλατιού. Το Chaat masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται σε πολλά ινδικά πιάτα street food και είναι συνήθως ένα μείγμα συστατικών που περιλαμβάνει μαύρο αλάτι, σπόρους κύμινου, σπόρους κορίανδρου και σκόνη τσίλι. Είναι επίσης σύνηθες να πασπαλίζεται σε σαλάτες και χρησιμοποιείται ακόμη και στο nimbu pani, ένα ποτό με λεμόνι ή λάιμ, στο οποίο προσθέτει μια ξινή γεύση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο