Οι ανακλήσεις περιλαμβάνουν και επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί με κάποιο τρόπο να περιέχουν τα ανακληθέντα καρότα
Σχεδόν 20 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταγράψει ασθένειες από την επιδημία E. coli που σχετίζεται με τα πρόσφατα ανακληθέντα βιολογικά καρότα και βιολογικά baby carrots, που έχουν μολυνθεί με την τοξίνη Shiga Escherichia coli (E. coli) O121:H19.
Το ξέσπασμα είχε προκαλέσει έναν θάνατο, καθώς και 39 καταγεγραμμένες ασθένειες, 15 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η αρχική ανάκληση έγινε από την Grimmway Farms στις 16 Νοεμβρίου, με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να ακολουθεί την ίδια μέρα. Τα καρότα πωλούνταν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σούπερ μάρκετ και μικρότερα καταστήματα ειδών παντοπωλείου.
- Δείτε επίσης: Άμεση ανάκληση κρεμοσάπουνου με επικίνδυνο βακτήριο – Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες λοιμώξεις
Οι μάρκες που ανακλήθηκαν:
- 365 Whole Foods Market.
- Bunny Luv.
- Cal-Organic.
- Good & Gather.
- O Organics.
Οι ανακλήσεις περιλαμβάνουν και τρόφιμα που μπορεί με κάποιο τρόπο να περιέχουν τα ανακληθέντα καρότα όπως τα Fabalish Kickin’ Carrot Falafel Bites, τα οποία και ανακαλεί προληπτικά η παρασκευάστρια εταιρεία Fabalish Inc. από το Carlstadt, στο New Jersey.
Αυτό το προϊόν πωλήθηκε απευθείας στους καταναλωτές μέσω του ιστότοπου Fabalish στις πολιτείες: Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Τενεσί, Καλιφόρνια, Ιντιάνα, Οχάιο, Ιλινόις, Νιού Χάμσαϊρ, Βιρτζίνια, Τζόρτζια, Νεμπράσκα, Κολοράντο, Γιούτα, Κάνσας, Τέξας, Μασαχουσέτη και τη Μοντάνα.
Ο κωδικός παρτίδας που ανακαλείται είναι σφραγισμένος στο πλαϊνό πτερύγιο του κουτιού και είναι ο 260925.
Τα ανακληθέντα καρότα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για αγορά στα καταστήματα, ωστόσο, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να τα έχουν στα ψυγεία ή τους καταψύκτες τους.
Μια πλήρης λίστα με τα προϊόντα που ανακαλούνται μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ .
Οι συμβουλές των Αρχών
Οι Αρχές συμβουλεύουν τους καταναλωτές που τυχόν έχουν αγοράσει κάποιο από αυτά τα προϊόντα να μην το φάνε αλλά να το τραβήξουν μια φωτογραφία, να το πετάξουν και να στείλουν τη φωτογραφία στην εταιρεία για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Εάν ήδη έχουν φάει αυτό το προϊόν, να παρακολουθούν την υγεία του για τυχόν συμπτώματα μόλυνσης από E. coli για τις επόμενες 10 ημέρες. Αυτός είναι ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ήπιο πυρετό, κάποια πιθανή ναυτία και έμετο, και τις χαρακτηριστικές σοβαρές και επώδυνες κοιλιακές κράμπες και αιματηρή διάρροια.
Ο FDA συνιστά επίσης τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των επιφανειών που ήρθαν σε επαφή με τα καρότα για να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.
Δείτε επίσης: 43.000 ψωμιά περιέχουν πλαστικά κομμάτια – Κίνδυνος πνιγμού – Επείγουσα ανάκληση
Τα συμπτώματα μόλυνσης από E. coli περιλαμβάνουν:
- Σοβαρές κράμπες στο στομάχι
- Διάρροια
- Πυρετό
- Ναυτία και/ή έμετος
Η μέση περίοδος επώασης για το E. coli είναι 3 έως 4 ημέρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη μια ημέρα μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και μέχρι και 10 ημέρες αργότερα.
Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αιματηρή διάρροια και μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
Η μόλυνση από E. coli μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, χρόνιας νεφρικής νόσου ή/και νευρολογικών προβλημάτων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.