Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος Μελιού: Νέα μέθοδος ταξινόμησης μελιού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑρχικήΝέαΈλεγχος Μελιού: Νέα μέθοδος ταξινόμησης μελιού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
spot_img

cibum team

Η τυποποίηση της βοτανικής προέλευσης του μελιού αντικατοπτρίζει την εμπορική αξία και ποιότητά του. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν ένα μονολιθικό μέλι. Στόχος της μελέτης του Εργαστήριου Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε στο MDPI (επιστημονικές εκδόσεις ανοιχτής πρόσβασης), ήταν να αναπτύξει μια νέα μέθοδο για την ταξινόμηση του μελιού χρησιμοποιώντας χημειομετρικά μοντέλα βασισμένα σε φαινολικές ενώσεις που αναλύθηκαν με φασματοσκοπία φθορισμού ορθής γωνίας, σε συνδυασμό με σταδιακή γραμμική ανάλυση διάκρισης (LDA).

Η ΕΕ διασφαλίζει την αυθεντικότητα με την επιβολή αυστηρής νομοθεσίας για τη θέσπιση φυσικοχημικών χαρακτηριστικών, την οποία η Ελλάδα ενισχύει με τη θέσπιση αυστηρότερων φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και μελισσοπαλυνολογικών αναλύσεων. Ανεξάρτητα από αυτούς τους επιβαλλόμενους κανονισμούς για τον προσδιορισμό της ακριβούς προέλευσης με επιστημονικά μέσα, ορισμένες από αυτές τις παραμέτρους συσχετίζονται κάπως με τη διασπορά μεγάλης κλίμακας. Επομένως, τα χημειομετρικά μοντέλα που προκύπτουν, χρησιμοποιώντας LDA, τα οποία βασίζονται σε φυσικοχημικές παραμέτρους, είναι αναξιόπιστα. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτοί οι τύποι αναλύσεων είναι δαπανηροί και χρονοβόροι και, στην περίπτωση μελισσοπαλυνολογικών αναλύσεων, απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Το μέλι από πεύκο, έλατο, θυμάρι και εσπεριδοειδή διατίθεται στο εμπόριο στην Ελλάδα και η ζήτησή τους από τους καταναλωτές παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 60-65%, το 15%, το 10%και το 5%της συνολικής ετήσιας παραγωγής μελιού της χώρας, αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν προταθεί πολυάριθμες φασματοσκοπικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό τύπων μελιού διαφορετικής βοτανικής προέλευσης. Οι πιο συχνά αναφερόμενες φασματοσκοπικές τεχνικές περιλαμβάνουν τη φασματοσκοπία υπέρυθρου μετασχηματισμού Fourier (FTIR), σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία (NIR) [ 7 ], φασματοσκοπία Raman, και πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR).

Η φασματοσκοπία φθορισμού είναι απλή και 100 έως 1000 φορές πιο ευαίσθητη από άλλες φασματοσκοπικές τεχνικές. Έχει χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της νοθείας του μελιού, της βοτανικής διάκρισης, της γεωγραφικής διαφοροποίησης και της ανίχνευσης δείκτη φθορισμού.

Σκοπός της μελέτης ήταν η ανάπτυξη μιας εναλλακτικής νέας μεθόδου για τη διάκριση του μελιού, βασισμένη σε φθοροφόρες ενώσεις, κυρίως υδροξυκινναμικά και άλλα φαινυλοκαρβοξυλικά οξέα. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν τέσσερις επιβεβαιωμένες μονοφωνικές ελληνικές ποικιλίες μελιού.

Aναπτύχθηκαν δύο χημειομετρικά μοντέλα βασισμένα σε φάσματα φθορισμού (λex = 330; 360 nm) και η στατιστική μέθοδος LDA για τη διάκριση της βοτανικής προέλευσης τεσσάρων γνωστών και εμπορικών ποικιλιών μελιού (θυμάρι, πεύκο, έλατο και εσπεριδοειδή). Τα χημειομετρικά μοντέλα θεωρούνται επιτυχημένα. Το πρώτο (λex = 330) βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό, παρέχοντας αξιόπιστη βαθμολογία 94,9% έναντι 81,4% του δεύτερου μοντέλου (360 nm). Οι διασταυρούμενες και εξωτερικές επικυρώσεις ενίσχυσαν αυτά τα αποτελέσματα, επαληθεύοντας την υψηλή στιβαρότητα των χημειομετρικών μοντέλων. Επιπλέον, τα προτεινόμενα χημειομετρικά μοντέλα είναι χρονοβόρα, οικονομικά και δεν αλλοιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο