Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση των κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης (Cryptosporidium)

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση των κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης (Cryptosporidium)
spot_img

cibum team

Οι λοιμώξεις από το παράσιτο Cryptosporidium συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Έχουν αναφερθεί εστίες που σχετίζονται με τρόφιμα και ποτά, όπως ο χυμός. Τα παράσιτα είναι μικροσκοπικά και δεν αλλοιώνουν τη μυρωδιά, την εμφάνιση ή τη γεύση των τροφίμων.

Για το 2018, σε 20 χώρες επιβεβαιώθηκαν 14.252 κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τους 11.435 το 2017.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατείχαν συνολικά το 76% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για το 2018, με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο του να έχει το υψηλότερο ποσοστό 41% με 5.820 μολύνσεις.

Η υποβολή σχετικών εκθέσεων ήταν εθελοντική στο Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία ή οργανώθηκε διαφορετικά όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει σύστημα επιτήρησης στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία.

Τα ποσοστά τείνουν να είναι χαμηλότερα στην Ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αυξημένα ποσοστά, σε σύγκριση με το 2017, κατέγραψαν το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Ολλανδία.

Η Ελλάδα ανέφερε κρούσματα και ποσοστά κρυπτοσποριδίωσης στο ECDC για πρώτη φορά το 2018.

16 χώρες εξακολουθούν να μην καταγράφουν κρούσματα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη υποανάφορας, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας.

Υπήρξε αύξηση τον Απρίλιο και κορύφωση τον Σεπτέμβριο. Οι νοσήσαντες είναι κυρίως νέοι.

Το υψηλότερο ποσοστό κοινοποίησης γενικά, διαπιστώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε από την Ιρλανδία, ακολουθούμενο από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κοινοποιήσεις ήταν υψηλότερες μεταξύ των αγοριών ηλικίας 0 έως 4 ετών, καθώς και μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15 έως 24 ετών και 25 έως 44 ετών.

Στην Ευρώπη, η μόλυνση αποκτάται κυρίως μέσω υδάτων αναψυχής, όπως πισίνες, δημόσιες πισίνες κωπηλασίας, υδάτινα πάρκα ή ανοιχτά νερά, μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν νερό ή λάσπη και επαφή με ζώα.

Το ECDC ανέφερε, σύμφωνα με το FoodSafetyNews, ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας της κρυπτοσποριδίωσης στην Ευρώπη, όσον αφορά την κατανομή των ειδών και τις τάσεις.

“Αυτό απαιτεί αυξημένες εργαστηριακές δοκιμές για παράσιτα, απομόνωση παθογόνων παραγόντων, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αναφορά. Το κοινό θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται για τον τρόπο ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρυπτοσποριδίωσης, συμπεριλαμβανομένης της σωστής υγιεινής των χεριών και του σωστού χειρισμού των ωμών ή ελάχιστα επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών, όπως το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα, εάν είναι απαραίτητο”, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα