Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση των κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης (Cryptosporidium)

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση των κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης (Cryptosporidium)
spot_img

cibum team

Οι λοιμώξεις από το παράσιτο Cryptosporidium συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Έχουν αναφερθεί εστίες που σχετίζονται με τρόφιμα και ποτά, όπως ο χυμός. Τα παράσιτα είναι μικροσκοπικά και δεν αλλοιώνουν τη μυρωδιά, την εμφάνιση ή τη γεύση των τροφίμων.

Για το 2018, σε 20 χώρες επιβεβαιώθηκαν 14.252 κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τους 11.435 το 2017.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατείχαν συνολικά το 76% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για το 2018, με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο του να έχει το υψηλότερο ποσοστό 41% με 5.820 μολύνσεις.

Η υποβολή σχετικών εκθέσεων ήταν εθελοντική στο Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία ή οργανώθηκε διαφορετικά όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει σύστημα επιτήρησης στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία.

Τα ποσοστά τείνουν να είναι χαμηλότερα στην Ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αυξημένα ποσοστά, σε σύγκριση με το 2017, κατέγραψαν το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Ολλανδία.

Η Ελλάδα ανέφερε κρούσματα και ποσοστά κρυπτοσποριδίωσης στο ECDC για πρώτη φορά το 2018.

16 χώρες εξακολουθούν να μην καταγράφουν κρούσματα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη υποανάφορας, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας.

Υπήρξε αύξηση τον Απρίλιο και κορύφωση τον Σεπτέμβριο. Οι νοσήσαντες είναι κυρίως νέοι.

Το υψηλότερο ποσοστό κοινοποίησης γενικά, διαπιστώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε από την Ιρλανδία, ακολουθούμενο από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κοινοποιήσεις ήταν υψηλότερες μεταξύ των αγοριών ηλικίας 0 έως 4 ετών, καθώς και μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15 έως 24 ετών και 25 έως 44 ετών.

Στην Ευρώπη, η μόλυνση αποκτάται κυρίως μέσω υδάτων αναψυχής, όπως πισίνες, δημόσιες πισίνες κωπηλασίας, υδάτινα πάρκα ή ανοιχτά νερά, μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν νερό ή λάσπη και επαφή με ζώα.

Το ECDC ανέφερε, σύμφωνα με το FoodSafetyNews, ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας της κρυπτοσποριδίωσης στην Ευρώπη, όσον αφορά την κατανομή των ειδών και τις τάσεις.

“Αυτό απαιτεί αυξημένες εργαστηριακές δοκιμές για παράσιτα, απομόνωση παθογόνων παραγόντων, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αναφορά. Το κοινό θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται για τον τρόπο ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρυπτοσποριδίωσης, συμπεριλαμβανομένης της σωστής υγιεινής των χεριών και του σωστού χειρισμού των ωμών ή ελάχιστα επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών, όπως το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα, εάν είναι απαραίτητο”, σύμφωνα με την έκθεση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

“Πόλεμος” για το βαλσάμικο ξύδι: Η Ιταλία θα μηνύσει τη Σλοβενία!

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα